ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Segle XX i Beethoven

21/4/2009 |

 

La temporada 2009-2010 de l'OBC se centra en els cinc concerts per a piano de l'alemany i en l'estrena per l'Orquestra de 22 obres.

 

Patrick Alfaya, gerent de l'OBC, assegura que la programació de la temporada 2009-2010 de l'Orquestra presenta "un repertori molt plural, de Haydn a Montserrat Torras". Alfaya, responsable de tot plegat després que L'Auditori decidís treure-li al director musical Eiji Oue les competències i no renovar-li el contracte més enllà de l'any que ve, ha titulat la seva obra d'una manera força esclaridora: Europeus a Amèrica. Catalans a Amèrica. I és que ha posat èmfasi en tots aquells compositors del segle XX que van quedar fascinats pels EUA, de Stravinsky a Schönberg, sense oblidar-se d'una catalana que viu a Boston, Torras, o d'un txec, Bohuslav Martinu, que l'OBC interpretarà per primera vegada. Erich Wolfgang Korngold i Paul Hindemith són altres europeus seduïts per Amèrica que tindran el seu lloc a la Sala Simfònica de l'Auditori.

Tot plegat, tanta modernitat, anirà ben guarnit amb els cinc concerts per a piano de Beethoven, interpretats per Iván Martín, Paul Lewis, Josep Colom, Javier Persianes i Juho Phjonen. Una fita difícil d'escoltar en una sola temporada. Una altra de les primícies serà l'estrena de l'OBC amb El rapte del serrall, de Mozart, dirigit per Christian Zacharias. Parlem del primer concert d'un Festival Mozart que només comptarà amb dos programes per a l'OBC. Un símptoma inequívoc de la decadència d'un certamen del qual Zacharias podria acomiadar-se la temporada que ve. Amb l'adéu anunciat d'Alfaya, el d'Oue i el del pianista i director alemany, a l'OBC tenen el departament de personal buscant noms en tots els fronts. Fins i tot busquen concertino. Alfaya deia ahir que estava "cremat" després de deu anys sent el "cap de personal" de diferents orquestres i que el repte d'encapçalar la Quinzena Musical de Sant Sebastià l'il·lusionava més que altra cosa.

El gerent esdevingut director musical ha aconseguit que la temporada que ve vingui, segons alguns, una de les millors violinistes del món, la jove de 24 anys Lisa Batiashvili, que al novembre aterrarà per primer cop a Barcelona amb dos dels compositors del segle XX que centren l'any musical vinent, Samuel Barber i Franz Waxman, a banda de la Simfonia núm. 4 de Beethoven. "És un crac", diu Alfaya en referir-se a Batiashvili. Un altre dels que s'estrenen amb l'OBC és el director francès Marc Minkowski, que arribarà el maig del 2010 amb Haydn i Bruckner. Un altre director estrella és el rus Dmitri Kitajenko, que vindrà al febrer amb el Concert per a violí i orquestra de Txaikovski.

Inauguració infantil

Ernest Martínez Izquierdo, Josep Pons, Jesús López Cobos, Víctor Pablo Pérez i el que apareix com el substitut d'Oue, l'asturià Pablo González, estan programats. Aquest darrer apareixerà davant de la seva futura casa el març del 2010 amb Beethoven i Xostakóvitx. Música per a la llibertat es diu el seu programa.

En total, l'OBC tocarà fins a 22 obres amb les quals no s'havia atrevit mai. N'hi haurà tres d'encarregades a creadors locals: Guinovart, Torras i Guinjoan. Es recuperaran peces de Suriñach, Benejam i Borgunyó, una obra simfònica d'Albéniz i un ballet de Ferran Sor.

La principal innovació de la temporada la trobem en el concert inaugural de L'Auditori, que el setembre vinent anirà a càrrec de l'OBC. A partir de la Guia d'orquestra per a joves, de Britten, es transformarà un concert escolar i familiar "en un concert de nit", però amb cos de ball de nens inclòs. Una manera de visibilitzar que una de les coses que millor funcionen de l'equipament és la programació infantil.

Andreu Gomila
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet