La Traviata, Aida, Nabucco i La Bohème arriben al Teatre Novedades
2/12/2003 |
El Teatre Novedades programa pels primers deu dies de desembre quatre representacions d'òperes famoses. La Traviata, Aida, Nabucco i La Bohème, tres obres de Verdi i una de Puccini que seran representades per l'orquestra, el cor i els solistes de l'Òpera Estatal Búlgara. Les òperes estan incloses dins el programa de Promoconcert. Del 2 a l'11 de desembre.
L'Òpera Estatal Búlgara és una de les companyies estables més importants del seu país i està sota la direcció del mestre Borislav Ivanov. Ara, aquesta òpera arriba a Barcelona i s'instal·la al Teatre Novedades del 2 a l'11 de desembre per representar obres tan famoses com La Traviata, Aida, Nabucco i La Bohème.
Les representacions estan organitzades per Promoconcert, una agència catalana que organitza programacions de concerts per a grans espais. Promoconcert promou concerts de música clàssica al Palau de la Música i a l'Auditori, representacions de ballet i òpera a diferents punts de la ciutat. A més, organitza també aquestes activitats a la ciutat de Madrid.
La Traviata
Aquesta òpera de Verdi està basada en la famosa Dama de les Camèlies d'Alejandro Dumas, que planteja una situació típicament burgesa: l'amor entre una cortesana i un estudiant i la prohibició de mantenir una relació per part de la família. Però, així com a l'obra de Dumas el contingut polític és més lleuger, la de Verdi encén el joc de les passions socials.
Violeta és la distingida cortesana parisenca que s'enamora d'Alfredo Germont, amb qui marxa a viure als afores de París. El pare d'Alfredo intenta que el seu fill torni a la seva vida d'abans i suplica a Violeta que deixin la seva relació. Violeta, sacrificant-se per la petició del pare d'Alfredo, marxa de casa deixant una carta cruel a Alfredo perquè la oblidi. Aquest, ferit pel desengany, ofèn públicament Violeta i aleshores el pare li explica la veritat. Però quan Alfredo va a demanar perdó a Violeta, troba que la noia està molt malalta i li queden només unes hores de vida durant les quals recorden l'època que van viure junts.
La Traviata es podrà veure els dies 2 i 6 de desembre a les 20.30h.
Aida
Aquesta és una de les òperes més famoses de Verdi. Ambientada a l'Egipte dels faraons, l'argument d'Aida gira entorn dels vèrtex del triangle amorós entre Amneris (la filla del faraó), Radamés (capità de la guàrdia egípcia) i Aida (l'esclava etíop d'Amneris, que està enamorada de Radamés).
Concebuda especialment pel Teatre d'Òpera d'El Caire per encàrrec del virrei d'Egipte, Aida havia de formar part de la cerimònia d'inauguració del Canal de Suez. Però no va ser fins el 1871 que es va poder estrenar.
Aquesta història d'amors i desamors compta amb una orquestració magnífica que aconsegueix dotar la partitura musical dels matisos èpics que suggereix la història, i que acaba amb la famosa Marxa triomfal.
Aida es podrà veure el dia 3 de desembre a les 20.30h i el dia 7 de desembre a les 18.30h.
La Bohème
La Bohème de Puccini és una producció actual, molt divertida i alhora emotiva que es desenvolupa en quatre actes i que comença a les golfes d'un edifici del Barri Llatí de París del 1830. En aquestes golfes hi viuen un poeta, un pintor, un filòsof i un músic que, al llarg de l'obra, viuen diferents episodis d'amor i amistat amb Mimi i Musetta, les dues protagonistes.
Estrenada a Torí el 1986, l'òpera està inspirada i situada a la mateixa època de la novel·la Escenes de la vida bohèmia (1854) de Henry Mürger.
La Bohème es podrà veure el 4 de desembre a les 20.30h i el 8 de desembre a les 18.30h.
Nabucco
El 9 de març de 1842 es va estrenar al teatre Scala de Milà Nabucodonosor. Amb aquesta representació es va descobrir el geni Giuseppe Verdi. Els contrastos, els matisos i el nou concepte rítmic van imposar un llenguatge operístic desconegut fins aleshores.
Tot i que era jove i inexpert, Verdi va saber bolcar espontàniament a la seva obra la seva vena lírica, sense preocupar-se massa per la versemblança del llibret o per la qualitat de la dramatúrgia.
L'òpera deixa en un segon ple les inquietuds amoroses dels personatges i es converteix en el cant d'un poble oprimit que desitja la llibertat. Aquest cant es troba, especialment, al cor dels hebreus captius, el Va pensiero. Així doncs, predomina a l'obra la càrrega de tensions derivades de dos modes oposats de veure una fe religiosa i de dues concepcions totalment diferents del poder civil.
Nabucco es podrà veure els dies 5 i 9 de desembre a les 20.30h.
Sandra Panaigua
Canal Cultura