4/4/2009 |
La música religiosa i les obres de contingut místic en diferents festivals repartits per la geografia espanyola s’imposen durant la Setmana Santa
Passions, oratoris, misses de rèquiem i obres de contingut místic. Tota la força d’un patrimoni que busca el diàleg entre la música antiga i la contemporània es dóna cita des d’avui fins al 12 d’abril a la Setmana de Música Religiosa de Conca. Santiago de Compostel·la s’uneix a aquesta tendència a partir del dia 7 amb el Festival de Músiques Contemplatives. I la música sacra també serà la protagonista, la setmana que ve, en unes quantes poblacions catalanes. Hi ha moltes opcions per escollir.
A Conca es pot disfrutar d’un programa amb vint-i-cinc concerts que se celebren en una desena d’escenaris de la ciutat, entre els quals hi ha l’Auditori, la catedral, esglésies i museus i, aquest any, el monestir d’Uclés, a més de les processons de Setmana Santa. El programa dedica especial atenció als aniversaris de Händel i Haydn.
Un concert a la catedral celebra avui la restauració de l’orgue de l’Evangeli, que culmina la recuperació del conjunt d’orgues barrocs del temple. El plat fort del dia arriba amb La Passió segons sant Mateu de Bach, a càrrec de la prestigiosa Orchestra of the Age of Enlightenment, dirigida per Mark Padmore, que obre amb peces inspirades en la mort de Crist, entre les quals hi ha la poc coneguda Brockes Passion de Händel, recreada per Ars Nova, i Concert de Copenhaguen, sota la batuta de Kenneth Weiss. Una altra gran pàgina handeliana és l’oratori Theodora, ofert per Accentus, i Il Complesso Barocco, amb Alan Curtis de director.
Però n’hi ha més. El director i virtuós del violí barroc Fabio Biondi participarà en tres concerts. Com a solista juntament amb Weiss, i dues vegades al capdavant de l’orquestra Europa Galante, una de les quals amb el cèlebre Runfunkchor Berlin, que amb Simon Halsey al capdavant interpretarà l’Stabat Mater de Haydn. Al bicentenari de l’autor es podrà escoltar també la versió per a piano de Les set últimes paraules de Crist a la creu.
CRISTIAN ZACHARIAS / Una altra cita important és la de la City of Birmingham Symphony Orchesta, amb el seu jove titular Andris Nelsons, que alguns veuen com l’hereu de Simon Rattle. Oferirà dues actuacions, una d’elles amb la coral berlinesa. També seran a Conca Christophe Rousset i Les Talents Lyriques, i el director i pianista Christian Zacharias –habitual a Barcelona amb el Festival Mozart de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)–, que actuarà de solista i dirigint la Jove Orquestra Nacional d’Espanya amb un programa de Schubert.
El festival compostel·là fomenta el diàleg intercultural amb músiques de diferents procedències. Musica Fiata Köln i Capella Ducale destaquen en el programa.
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
El Periódico de Catalunya