11/3/2009 |
El Museu de la Música serà l'únic museu del país que recordarà aquest 2009 el centenari de la mort del compositor de Camprodon Isaac Albéniz. I ho fa amb una petita exposició, Albéniz, un modernista universal, que intenta rebatre tots els tòpics (si era català o espanyol, si havia de triar l'òpera o la sarsuela, etc.) creats al voltant d'un músic que va ser molt popular en vida i que, un segle després d'haver desaparegut, encara es continua interpretant.
"Sense ell, no haurien estat possibles ni Mompou, ni Montsalvatge, ni Granadors", va dir el comissari de la mostra, Romà Escalas, que va deixar clar que han intentat anar més enllà del "pur homenatge" per recuperar la figura del compositor "de forma objectiva". Així, trobem els comentaris dels seus contemporanis, com Ravel, Falla i Debussy, de la crítica d'aquí i de fora, i l'anàlisi de l'origen d'aquest deixeble de Felip Pedrell, que deia que la inspiració d'Albéniz que era "un raig d'aire cristallina".
Un dels racons més interessants de l'exposició és la reproducció de l'estrena al Liceu, el 1895, de l'òpera Henry Clifford. Un petit teatret i unes figures que per art de màgia es mouen per l'escenari ofereixen el millor moment d'una mostra de petites dimensions. Tot el material utilitzat prové del Museu de la Música, que es vanta de posseir el fons biogràfic més gran que existeix al món de l'autor d'Iberia.
L'Auditori s'ha capbussat de ple en el centenari de la mort del compositor i en el que serà el 150è aniversari del seu naixement, el 2010. Joan Oller, director general de la institució, va explicar que ha posat tots els departaments de la casa a treballar amb la vista posada en Albéniz, cosa que ha donat com a resultat fins a nou concerts especials dedicats al músic. Un Cabaret Albéniz concebut per Miquel Bofill i Marc Rosich, el 26 de març, donarà el tret de sortida al cicle, dins del qual destaca l'estrena a Barcelona, el 9 d'octubre, d'unes partitures recuperades pel Museu de la Música.
Andreu Gomila
Avui