28/2/2009 |
Jordi Gendra, solista de l'Orquestra de Cambra de Granollers i professor al conservatori, és Funkmasta, un dels DJ i productors de música electrònica més innovadors "Al capdavall, tot és música", diu
"Primer va ser la flauta". Fa temps que és solista a l'Orquestra de Cambra de Granollers, (també n'és membre del patronat). És professor d'aquest instrument a l'Institut de Música i Dansa de la capital i amb altres músics, que també fan classes a Andorra, té en marxa diversos grups. Amb el guitarrista David Sanz formen el duo Entracte i amb el saxo Efrem Roca integren el rio Rítmic. Amb el pianista Jordi Barceló i el seu trio de jazz l'estiu passat van formar el Jordi Gendra Quartet.
L'any 2003 va ser dins el cartell del Festival Internacional Narciso Yepes amb el trio Crespen Klees --amb David Sanz i Daniel Chmelik. Fins aquí (encara hi hem d'afegir el grup de música del XX Tactum Ensemble a Catalunya) tot s'adiu amb el prototipus d'intèrpret de música clàssica que combina els concerts amb les classes al conservatori.
Però Jordi Gendra també és Funkmasta, DJ i productor de música electrònica, un producte típic de l'anomenada cultura de club. Soci de DJ Kosmos a la productora Tracy Recordings i en les sessions de The Lords of Tracy. Es defineixen com a transgressors "de veritat" i punxen a l'Apolo de Barcelona, Fellini i sales de tot Espanya. Trenca esquemes i fuig de tòpics. En el fons la doble vida de Gendra/ Funkmasta és coherent. "Al capdavall tot és música", diu. Defensa la qualitat i el criteri en tots els terrenys musicals. És un músic, exigent quan toca Mozart, quan punxa o quan escolta una sessió a Londres o Berlín. "Treballo per satisfer un públic, sigui el de música clàssica o el de l'electrònica", afegeix.
Però no sempre explica totes les seves facetes. Sovint la gent frivolitza amb la professió de DJ i amb la música electrònica en general. "La confonen amb la màquina", explica el músic que té tan a punt la corbata de llaç com la gorra de quadres i les porta amb tota naturalitat. "Vaig entrar en el món de la música electrònica als anys 90 i va ser a través del jazz més ballable, d'arrel més negra, del soul...i de seguida vaig voler involucrar-me en el món de l'altra música".
És conscient que el seu cas és força peculiar. "Els músics del món clàssic quan consumeixen altres tipus de música, ho fan de música lleugera, músiques del món, música llatina, però rarament electrònica". Admet que a l'intèrpret clàssic li costa passar barreres, "i si ho fa, s'interessa per altres estils que el meu". Però, evidentment, tothom és lliure de fer el que vulgui. "Jo només defenso tenir criteri i ser exigent en tots els tipus de música siguin quins siguins". Té la sort de ser un apassionat de les dues facetes de la seva activitat professional i es confessa incapaç de triar.
No tota la seva activitat és als clubs de ball més moderns de Barcelona i a l'Apolo Andorra. Bona part de la seva feina és a l'estudi de producció. Abans anava molt més a Londres o a Berlín per estar a primera línia, però ara "tot és a internet".. Creu encara en el valor del viatge, per fer contactes amb altres DJ, però ara "tot circula a través de les pàgines especialitzades". Les botigues de discos són història i ells ja no produeixen ni CD, sinó només música per a internet.
"És un món molt competitiu, molt globalitzat", observa, en el qual les novetats van a mil per hora i cada dia hi ha termes nous per definir les barreges que surten, barreges que semblen il.limitades. "Sí que ho són, la gràcia és que la barreja sigui coherent". El seu últim concert a Andorra va ser interpretant Mozart a la Llacuna, avui punxarà a l'Apolo (abans --17.30 i 20.30-- serà al Kilvil). "A l'Apolo avui no faré el meu estil habitual, sinó que punxaré més hip-hop perquè serà després del concert de Falsalarma".
El seu estil habitual és "house electrònic amb baixos gruixuts, house amb moltes influències angleses". Amb aquest house prepara un Tracy Tour amb els seus socis: DJ Kosmos, Alex Dellarge i la dj Ginebra, amb els quals passarà per sales de França, Dublín, Estocolm, Madrid, València i Bilbao. Entremig, segur que també hi haurà estones per a Mozart.
ROSER PORTA
El Periòdic d'Andorra