ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Poltéra: «El meu violoncel italià del segle XVII té una personalitat molt forta»

24/10/2008 |

 

 

El músic suís actua avui amb l'OBC a l'Auditori de Girona.

Christian Poltéra va néixer a Zuric fa 31 anys i és un dels millors violoncel·listes de la seva generació. Avui tanca a l'Auditori de Girona un cicle de set concerts amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) que l'ha portat a les quatre capitals catalanes, sempre amb el seu violoncel italià del segle XVII, que té «una personalitat molt forta».

Christian Poltéra té un intens calendari de concerts programats fins a principis del 2010. No para de viatjar i coneix tan bé els aeroports com els auditoris. I no li queda cap més remei que comprar sempre dos bitllets d'avió, un per a ell i un altre per al seu violoncel. «Per a mi és irreemplaçable i no sonaria igual amb cap altre instrument. Els instruments antics tenen una personalitat molt forta i individual, gairebé com les persones, i evidentment els instruments moderns no són tan fascinants», explica Poltéra en la recta final de la seva col·laboració amb l'OBC, que va començar a mitjan octubre amb quatre concerts a l'Auditori de Barcelona i ha continuat per Tarragona i Lleida abans d'arribar a Girona, en tots els casos amb el Concert per a violoncel i orquestra (1850) de Schumann com a eix central dels programes presentats. El concert de Schumann –que avui interpretaran l'OBC i Poltéra a la sala simfònica de l'Auditori de Girona (21h) juntament amb la Simfonia núm. 8 de Dvorák– forma part del repertori habitual del violoncel·lista suís, que es refereix a aquesta obra estrenada pòstumament, el dia que Schumann hauria fet 50 anys, com una composició «fràgil i emocionant».

Aquest programa eminentment romàntic no delimita el camp d'actuació habitual de Poltéra, que té un repertori molt ampli, datat entre el segle XVII i l'actualitat. «Els violoncel·listes no tenim a l'abast un repertori tan gran com els pianistes, que només amb les obres de Schubert i Mozart ja en tindrien per a tota la vida. Això m'incentiva per interpretar composicions d'èpoques molt diferents, des del barroc a la música contemporània.» Poltéra afirma que s'estima més la música de cambra que no pas el treball amb grans orquestres, perquè els formats petits li permeten treballar les obres amb més temps i intensitat. Els set concerts amb l'OBC també li han ofert l'oportunitat i el temps per conèixer millor els músics i el seu director, Rumon Gamba. D'altra banda, Poltéra iniciarà aviat la gravació amb l'Orquestra Simfònica de Viena d'un CD amb obres de Witold Lutoslawski (1913-1994).

XAVIER CASTILLÓN
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet