29/9/2008 |
El Teatro Real no entra al projecte i el Liceu, únic escenari de retransmissions. Ramon Pla i Francesc Cortès faran les conferències prèvies.
Cinc òperes retransmeses en directe des del Gran Teatre del Liceu i l'opció d'assistir a una altra a Barcelona, més conferències prèvies a les representacions a càrrec d'especialistes és l'oferta del curs de formació continuada que proposen la Universitat d'Andorra i el Liceu, amb el patrocini de la Fundació Crèdit Andorrà i el suport tècnic de l'STA.
Entre el 20 d'octubre i el 27 de maig de l'any que ve, l'Auditori Rocafort de Sant Julià acollirà cinc sessions entorn d'Eugen d'Albert, Mozart, Verdi, Monteverdi i Beethoven, a les quals poden assistir tant els alumnes de la UdA com el públic en general.
A diferència d'altres anys, els alumnes no podran veure cap retransmissió des del Teatro Real de Madrid i totes seran des del teatre barceloní. La primera serà Tiefland, d'Eugen d'Albert, una producció de l'Opernhaus Zürich, dirigida per Michael Boder i amb direcció d'escena de Matthias Hartmann i coreografies de Teresa Rotemberg. Es tracta d'un Musikdrama en un pròleg i dos actes basat en el text teatral Terra baixa , del romàntic català Àngel Guimerà, que es va estrenar el 1903 a Praga i el 1910 al Liceu.
El professor de la Universitat de Barcelona Ramon Pla serà l'encarregat d'aquesta i de la majoria de conferències prèvies a les retransmissions, juntament amb el professor Francesc Cortès de la Universtitat Autònoma de Barcelona.
Una de les òperes més populars i còmiquesLe nozze di Figaro, de Mozart, ocuparà la sessió del 26 de novembre. Dirigida per Antoni Ros Marbà i Lluís Pasqual, és una coproducció del Liceu i la Welsh National Opera de Cardiff. Un altre compositor popular, Verdi, serà el protagonista el 14 de gener, dia de la retransmissió de Simon Boccanegra, una coproducció del Liceu i el Gran Teatre de Gènova dirigida per Paolo Carignani i José Luis Gómez.
PRODUCCIONS DE PRESTIGI
L'incoronazione di Poppea, de Claudio Monteverdi, és la proposta per al 10 de febrer. Es tracta d'una versió muntada per la Bayerische Staatsoper de Munic i la Welsh National Opera de Cardiff de l'última òpera que va escriure Monteverdi (la va estrenar als 75 anys) i la primera que utilitza un episodi històric per a l'argument.
Finalment, el curs Òpera Oberta acabarà amb Fidelio, de Beethoven, una producció del Metropolitan Opera House de Nova York, dirigida per Sebastian Weigle i Jürgen Flimm. Fidelio, un drama basat en Léonore ou L'amour conjugal, de JeanNicolas Bouilly, tancarà el cicle.
R. PORTA
El Periòdic d'Andorra