29/3/2008 |
Els artistes interpretaran 'Els quatre elements', d'Albert Guinovart, dirigits per Salvador Brotons. La multitudinària actuació commemora els 15 anys de l'Associació Catalana d'Escoles de Música.
El compositor i pianista Albert Guinovart i el director Salvador Brotons s'enfronten aquesta tarda a un dels reptes més grans de la seva carrera: dirigir més de 4.000 estudiants de música al Palau Sant Jordi (18.00 hores). Aquesta grandiosa orquestra, formada per nens des de 7 anys i professors de fins a 75, forma part d'un ambiciós projecte impulsat per l'Associació Catalana d'Escoles de Música. La intenció és fer viure la música en gran format a tots els seus membres per celebrar el 15è aniversari d'aquesta associació que avui engloba 110 escoles de música i dansa de tot Catalunya, en gran part municipals. Un superconcert digne d'un rècord Guinness.
Els participants interpretaran Els quatre elements, una partitura que Guinovart ha creat per a estudiants de nivell mitjà de tot tipus d'instruments, des de violins i trompetes fins a arpes, saxofons, guitarres elèctriques, gralles i instruments de cobla com la tenora.
INSTRUMENTISTES I CANTANTS
"Això sí que és fer país", van comentar ahir Brotons i Guinovart. Tots dos estan encantats d'haver-se llançat a aquest ambiciós projecte, pioner al món. "És la primera vegada, que jo sàpiga, que s'ajunten instrumentistes i cantants de diferents disciplines i edats per fer música junts", comenten. "No he dirigit mai una orquestra tan gran. Espero que tot surti bé", explica Brotons, que està àmpliament satisfet de com han anat els assajos.
Aquest matí, en l'assaig general, es reuneixen tots els participants per primera vegada. Fins ara han treballat només per seccions, amb l'ajuda d'un grup professional. Virus String Quartet va liderar l'assaig i va tocar amb els estudiants de corda, que es van reunir a Lleida. Tactequeté va fer el mateix, a Girona, amb els músics de percussió, mentre que Spanish Brass Luur Metalls es va encarregar dels de vent, i Vox Alba, dels de veu. Tots ells guiaran avui els intèrprets en el concerto grosso, seguint tant les indicacions de Brotons com les melodies de Guinovart al piano.
"Hem omplert el Sant Jordi de xivatos i micros perquè cada grup pugui escoltar-se perquè hi ha 40 metres de distància entre alguns d'ells", diu Guinovart, sorprès per la professionalitat dels estudiants. "Els assajos han sigut impressionants. ¿Sap què és veure 1.000 nens, nenes i adolescents tocant un instrument de vent en un poliesportiu, perquè no cabíem en cap més lloc, durant quatre hores d'assaig i sense fer xivarri? La seva serietat ens va emocionar i sonaven molt bé", recorda Guinovart. "Jo també he quedat gratament sorprès del seu grau de disciplina", afegeix Brotons. "Al principi tenia certa por però el seu comportament ha sigut exemplar, potser perquè toquen amb els seus mestres i això hi influeix", afegeix.
Els quatre elements consta d'11 parts. Cada grup musical n'interpretarà dues, i els cantants, quatre, amb lletres de poemes escrits per Miquel Desclot. Al final tots tocaran a l'uníson l'última peça, d'uns vuit minuts, en què també participaran uns 150 alumnes de dansa de l'ACEM, que ballaran en dos números més que han estat creats per Anna Griñó i Betsabé Malagarriga.
La quantitat d'intèrprets de cada instrument dóna una idea de quines són les preferències dels estudiants. Uns 1.800 cantants, 350 flautes travesseres, prop de 300 violins i unes 200 guitarres dominaran l'escenari. "El concert demostra el desequilibri que existeix en l'ensenyament a Catalunya, una cosa que s'ha de millorar", apunta Brotons, que comptarà amb dos podis.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya