Muti afirma que la força d'Europa és la seva cultura
14/10/2003 |
El director va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona.
El director d'orquestra italià Riccardo Muti (Nàpols, 1941) va ser investit doctor honoris causa ahir per la Universitat de Barcelona (UB), a proposta de la Facultat de Geografia i Història. En el seu breu discurs d'agraïment, pronunciat al paranimf en un italià clar i de fàcil comprensió, el mestre va llançar una advertència: "La força d'Europa no són les armes sinó el passat cultural. S'ha d'aconseguir veure el món amb altres idees, però sense destruir el nostre passat. En els últims anys ha disminuït l'interès dels governants per la cultura. Si continuem així, trairem el missatge de la nostra gloriosa història".
Joan Tugores, rector de la Universitat de Barcelona; Amadeo de Franchis, ambaixador d'Itàlia a Espanya, i Jordi Vilajoana, conseller de Cultura de la Generalitat, entre altres, van presidir l'acte, que va acabar amb un assaig magistral de Muti amb l'Orquestra de la UB, formació amateur creada fa menys d'un any. Estava previst realitzar els dos primers moviments de la Simfonia Júpiter, l'última que va compondre Mozart, però el treball va ser tan intens que no van passar del primer.
AL SERVEI DEL LICEU
El crític musical Roger Alier, catedràtic que va apadrinar Muti en l'acte acadèmic, va destacar que la distinció atorgada va més enllà de la seva qualitat com a professional de la música i va lligada a la seva "devoció en els moments tràgics en què la capital va perdre el seu Gran Teatre del Liceu en un incendi devastador". Muti va oferir dos concerts amb l'Orquestra de la Scala de Milà per ajudar a una ràpida reconstrucció del coliseu barceloní i va dirigir en un altre concert l'Orquestra Simfònica del Liceu.
Poc abans de començar l'assaig magistral, Muti va fer un breu parlament en què va posar l'orquestra com a model de societat civil. "Els músics d'una orquestra són molt diferents però han de treballar en harmonia. Cadascú ha de ser lliure per expressar-se però a la vegada no ha de coartar els altres ni envair el veí. I aquest equilibri no és fàcil", va destacar el mestre. La seva missió és aconseguir-ho desenvolupant una idea "que no és l'única, però és bona i acceptable", utilitzant la seducció, aportant arguments i incorporant "suggeriments d'altres que reforcin la teva idea".
Va comparar el podi des del qual dirigeix amb "una illa de soledat plena de sofriment". I va afegir: "El director no és un dictador. La seva batuta no és un símbol de poder, sinó un instrument de precisió".
Muti s'ha convertit en el primer músic estranger distingit per la UB. Abans ho van ser el compositor Frederic Mompou (1979), la soprano Victòria dels Àngels (1987) i el tenor Josep Carreras (1989).
Director del Teatre de la Scala de Milà des del 1986, Muti té una agenda plena de compromisos, entre els quals destaquen el concert inaugural de La Fenice de Venècia (14 de desembre), i el cèlebre concert de Cap d'Any a Viena.
Marta Cervera
El Periódico