Joan Guinjoan: "El genoma humà em pot ajudar a compondre"
9/10/2003 |
El pianista Josep Maria Colom estrena 'Verbum' demà a la SGAE
El compositor Joan Guinjoan s'ha inspirat en el gen de la parla per escriure la seva última obra, 'Verbum. Genoma in musica', que el pianista Josep Maria Colom estrenarà demà a la seu de la SGAE.
A partir d'un encàrrec de la Residència d'Investigadors del CSIC de Catalunya, Joan Guinjoan ha unit el món de la ciència i el món de l'art a través de la seva última composició. L'obra, una peça de 14 minuts per a piano sol, tracta sobre una seqüència del gen associat a la parla, el recentment descobert FOXP2, i recull les quatres lletres químiques o bases d'aquest codi genètic i les transforma en notes.
El músic va dir que no ha fet una obra "perquè agradi al públic", ja que no fa concessions, i que la primera part pot sonar "agressiva" perquè comença amb un potent cluster, "que pensava que no tornaria a fer servir mai més". Aquesta primera part equival al procés de trencament del genoma en milers de fragments per tal d'estudiar-los individualment, cosa que dóna pas a un progressiu ambient caòtic i de tensió fins a arribar a un clímax màxim, segons va explicar el compositor. La segona part, "més amable", és la recomposició del gen de la parla, de manera que es conjuguen tots els elements per expressar frases. "És una música molt més amable, fins i tot amb un cert nihilisme i romanticisme pròxim al segle XIX, llenguatge que a aquestes altures de la meva carrera ja em puc permetre", va bromejar.
La química en notes
Guinjoan va explicar que per inspirar-se havia agafat les quatre lletres químiques o bases del codi genètic (A, T, C i G) i les havia traduït a les notes musicals la, do i sol, seguint la notació musical anglosaxona, "i em vaig inventar un altre do per a la T, pensant en l'Ut francès".
L'experiència ha estat tan gratificant per al compositor que Guinjoan ja ha previst escriure una obra per a orquestra simfònica sobre el genoma, que s'estrenaria a Madrid l'any 2005, coincidint amb el Festival Guinjoan que hi ha previst. "Vull endinsar-me més en l'aspecte tècnic del genoma, veure'l per ordinadors, i l'orquestra em dóna moltes possibilitats. He descobert que el genoma humà em pot ajudar a compondre".
Verbum. Genoma in musica l'estrenarà el pianista Josep Maria Colom en un concert dedicat íntegrament a Guinjoan que tindrà lloc demà divendres a la seu de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) de Barcelona. En aquest concert també hi intervindran el violoncel·lista Lluís Claret i el violinista Gerard Claret, que interpretaran les peces Cadenza i Elegia, per a violoncel; Tensió, per a violí; Aniversari, per a violí i violoncel; i Recordant Albéniz i Jondo, les dues per a piano; per acabar, tots tres intèrprets tocaran Passim Trio.
Guinjoan es va mostrar molt emocionat que Lluís i Gerard Claret i Josep M. Colom interpretin les seves obres, ja que "els Claret van tocar en el meu grup [Diabolus in Musica] des dels 16 anys i Colom va ser deixeble meu".
Guinjoan també va agrair a la SGAE que enregistri el concert, ja que "el que compta més és que després del gran treball quedi un document sonor. Per a mi, és el regal més gran que se'm pot fer".
Una altra de les particularitats del concert de demà és que a la mitja part Guinjoan rebrà la medalla de Comanador de l'Orde de les Arts i les Lletres que el govern francès li va concedir l'any passat.
Marta Porter
Avui