Marató Beethoven al festival Pau Casals
17/4/2007 |
La cita musical del Vendrell programa en dos dies seguits els cinc concerts per a piano i orquestra del músic alemany.
El 27è Festival Internacional de Música Pau Casals «s'atreveix» a programar en dos dies seguits els cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven, interpretats per la prestigiosa Polish Chamber Orquestra amb Alexei Volodin al piano. El festival del Vendrell, que proposa 15 concerts entre el 7 de juliol i el 26 d'agost, inclou noms com ara Alexander Bouzlov, que interpretarà la suite per a violoncel núm. 5 de Bach, i Jordi Savall amb el seu darrer projecte, Orient-Occident, al costat de Pedro Estevan. En la seva voluntat lúdica, el cartell reserva un lloc per a la cantant de gospel Liz Mc Comb i el conjunt hongarès de música tradicional Muzsikas. Coincidint amb la celebració del centenari de Joaquim Serra, la cobla Mediterrània li ret un homenatge.
El festival del Vendrell té com a leitmotiv el violoncel i els violoncel·listes. En la 27a edició, però, els organitzadors han tirat la casa per la finestra i s'han «atrevit» –com diu el mateix Juli Grandia, gerent de l'Auditori Pau Casals– a programar els cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven en dos dies seguits, a càrrec de la Polish Chamber Orchestra, dirigida per Wociech Rajski i amb el pianista Alexei Volodin, que ja va trepitjar l'escenari del Pau Casals l'any passat.
El festival convida cada any un jove violoncel·lista amb la condició que toqui una suite per a violoncel de Bach. Aquest any han apostat pel jove rus Alexander Bouzlov, que interpretarà la núm. 5 en un programa eclèctic (Debussy, Brahms i Britten) que servirà per encetar el festival el dia 7 de juliol. En la seva voluntat de servir «d'aparador del que es fa al país», el festival convida l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les terres de Lleida amb Alfons Reverté de director i la violinista Katia Novell. Seguirà el 21 de juliol la cantant de gospel Liz Mc Comb, que va aconseguir un gran èxit fa poc a l'Auditori de Girona. «La idea és atreure un públic més ampli i convertir el festival en una festa», explica Grandia. En la mateixa línia, han programat per al 23 d'agost el grup hongarès de música tradicional Muzsikas, que oferirà un concert amb danses tradicionals eslaves i intercalaran una peça clàssica de Kódaly (Sonata per a violoncel sol op. 8).
Una altra de les joves formacions catalanes que passaran l'estiu per l'Auditori del Vendrell és l'orquestra Camerata XXI, de les terres de Tarragona. Sota la batuta de Tobias Gossmann, interpretaran una de les peces més populars de Mozart –gràcies, en part, perquè integra la banda sonora de la pel·lícula Memòries d'Àfrica– el Concert per a clarinet i orquestra KV 622.
El violoncel·lista Damià Martínez Marco actuarà l'11 d'agost al costat de la Czech Chamber Orquestra en un programa que inclou el Concert per a violoncel i orquestra en do major, de Haydn. «Aquesta partitura va estar perduda durant 200 anys, fins que el Museu Nacional de Praga la va redescobrir a mitjan segle passat», va explicar Martínez.
Un altre dels concerts que va destacar ahir Grandia, durant la presentació del programa, va ser el que protagonitzarà l'Ensemble Explorations, un «quintet excepcional». El grup inclou el violoncel·lista Roel Dieltiens, «un intèrpret a tenir en compte a Europa». Per la seva actuació al Vendrell, han escollit obres de Schubert (Quintet per a dos violins, viola i dos violoncels D 956) i Boccherini (Quintenttino, op. 27 i Quintet op. 11).
Pel que fa al concert musical que cada edició té el seu espai en el cartell, aquest any s'ha convidat el Percumania, integrat per Nan Mercader, Àngel Pereira, Enildo Rasua i David Ortiz. «És impressionant veure més de trenta instruments de percussió sonant durant una hora.»
Tancarà el festival en un concert doble (25 i 26 d'agost) el prestigiós Jordi Savall, convidat per quarta vegada al Vendrell. Presentarà el seu darrer projecte, Orient-Occident. Diàleg de músiques antigues i músiques del món, amb Pedro Estevan a la percussió. «La seva proposta encaixa amb la realitat que vivim ara d'intercanvi de cultures, que integra de meravella l'esperit de Pau Casals humanista i pacifista», va dir Grandia.
Respecte a la falta de noms de compositors catalans en el programa, el gerent afirma que és una «casualitat»: «Altres anys sí que n'hem tingut, però és difícil.»
El pressupost del festival és de 210.000 euros (153.000 dels quals estan destinats a pagar els catxets dels artistes). Tot i que els festivals d'estiu es concentren a Girona, Grandia considera que els festivals de Tarragona aconsegueixen fer un bon paper: «El de Santes Creus ha decaigut, però en canvi ha remuntat el de Cambrils.» Recorda que l'índex d'ocupació dels darrers tres anys s'ha mantingut elevat, prop d'un 93%. «Nosaltres no podem competir perquè l'Auditori només té 404 places, però per contrapartida tenim una programació estable durant tot l'any de molta qualitat.»
Dissabte 7 juliol
Alexander Bouzlov, violoncel, i Alexander Ghindin, piano
Dissabte 14 de juliol
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. Alfons Reverté, director; Katia Novell, violí
Dissabte 21 de juliol
Liz Mc Comb. Sedef Ecertin, violoncel; Harold Johnson, piano; Larry Crockett, bateria
Dissabte 28 de juliol
Bedfordshire County Youth Orquestra
M. Rose, director;
J. Metzger, violoncel
Dijous 2 d'agost
Homenatge a Joaquim Serra. Cobla Mediterrània. Bernat Castillejo, director
Dissabte 4 d'agost
Orquestra Camerata XXI. Tobias Gossmann, director; E. Pérez, clarinet
7 i 8 d'agost
Polish Chamber Orquestra. Wociech Rajski, director; Alexei Volodin, piano
Dissabte 11 d'agost
Czech Chamber Orquestra. Andreas S. Weiser, director; Marek Zvolánek i Svatopluk Zaal, trompetes; Damià Martínez, violoncel
Dijous 16 d'agost
Orquestra Simfònica de l'Estat de Lituània. Gintaras Rinckevicius, director
Dissabte 18 d'agost
Ensemble Explorations.
Roel Dieltiens, violoncel
Diumenge 19 d'agost
Percumania. Concert familiar
Dijous 23 d'agost
Muzsikas
25 i 26 d'agost
Orient-Occident
Jordi Savall i Pedro Estevan
VALÈRIA GAILLARD
El Punt