Boulez inaugurarà el museu de la música en el marc de Nous Sons
23/2/2007 |
El festival integra música tradicional i contemporània en vuit concerts.
El festival Nous Sons de Músiques Contemporànies té un pes pesant de la música actual, el compositor i director Pierre Boulez. El mestre inaugurarà el museu de la música a L'Auditori l'11 de març acompanyat de l'Ensemble Contemporain amb obres de Boulez, Ligeti i Varèse. El nou director del festival, el compositor Josep Maria Guix (Reus, 1967), proposa unir la gran tradició amb les creacions més actuals. El festival comença el 10 de març i presenta vuit concerts fins al dia 29.
El nombre de concerts ha disminuït i ha passat de setze, l'any passat, a vuit. «Això no vol dir que s'ha reduït el pressupost, que segueix igual, sinó que hem apostat per una certa qualitat.» Josep Maria Guix, nou director del festival, va explicar ahir els principals eixos del programa: integrar la música contemporània en la música en general i fomentar el vessant pedagògic i divulgatiu. «La música contemporània no és una cosa estranya que fan uns iniciats i ja està.» D'altra banda, assegura que la introducció de concerts «més tradicionals» no vol dir que l'aposta no sigui «arriscada». «Per mi, nous sons també poden ser obres dels segles XV, XVI i XII.»
Entre els noms que participaran en el cicle que més sonen com a «gurus» de la composició actual es troben els catalans Ramon Humet (1968) –premi de composició Reina Sofía– i Hèctor Parra (1976), les obres dels quals interpretarà l'Ensemble Proxima Centauri el 17 de març. De l'àmbit estatal es troba José María Sánchez-Verdú (1968), que serà interpretat pel Trio Kandinsky, i Ramon Lazcano (1968) per l'Ensemble Proxima Centauri.
L'Ensemble Contemporain, que feia molt temps que venia a Barcelona, acompanyarà Pierre Boulez (1925) l'11 de març en un concert que servirà per inaugurar el museu de música, la darrera de les obres pendents de L'Auditori. Boulez, deixeble de Messiaen, dirigirà obres de Ligeti (mort l'any passat), Varèse i també seves (Dérive 1 per a 6 instruments, 1984 i Sur incises per a 3 pianos, 3 arpes i 3 percussions, 1996-98).
El prestigiós Arditti String Quartet estrenarà a Catalunya el Quartet de corda núm. 1 de Joan Guinjoan (1931), a banda de tocar el de Benet Casablancas (el núm. 2), i el número 4 de Jonathan Harvey, que també s'estrena a l'Estat. En la seva actuació, el Grup Instrumental BCN 216 tractaran de les confluències entre art, poesia, música i cinema en un concert animat per la música de Kaija Saariaho, Hanns Eisler, David Padrós i Jonathan Harvey. Aquests dos autors han estat també els escollits per l'OBC que, sota la batuta de François Xavier Roth i amb la soprano Anu Komsi estrenarà Línies i plans (2006) de Padrós.
Tot i que el festival resta minoritari (l'any passat van assistir un total de 4.000 espectadors als 16 concerts), Guix té l'ambició d'arribar a nous públics: «La gent que vagi als Verdi, a un espectacle de dansa o que compri un CD d'importació també hi poden estar interessats.» Per tal de no «forçar» el públic, s'ha reduït la durada dels concerts.
VALÈRIA GAILLARD
El Punt