Pierre Boulez inaugurarà el Museu de la Música
23/2/2007 |
El compositor torna a Catalunya 15 anys després de la seva última visita.
Pierre Boulez, un dels compositors més influents de la segona meitat del segle XX, dirigirà el dia 11 de març a Barcelona el concert estrella amb què l'Auditori celebrarà la inauguració del Museu de la Música.
L'emblemàtic mestre francès tornarà a Catalunya 15 anys després de la seva última visita amb un interessant programa al capdavant de L'Ensemble InterContemporain. Oferiran obres d'Edgard Varese, György Ligeti i dues peces de Boulez: Dérivado 1 i Sur incises. La seva actuació s'engloba en el Festival Nous Sons que obrirà un dia abans amb un concert del Brodsky Quartet juntament amb el clarinetista Joan Enric Lluna.
NOU RUMB
Aquest any la mostra dedicada a la música contemporània canvia de rumb sota la batuta de Josep Maria Guix. Amb el lema de menys és més, el festival ofereix en la seva nova etapa vuit concerts, la meitat que l'any anterior, tot i que amb el mateix pressupost. "Apostem per la qualitat dels intèrprets", va dir ahir Guix. Entre ells, a més del citat Ensemble InterContemporain amb Boulez al capdavant, hi ha l'Arditti String Quartet, el Trio Kandinsky, l'Ensemble Proxima Centauri i Barcelona 216. Toni Masó és l'únic solista que participa en la mostra. La segona part del seu concert retrà homenatge a Joaquim Homs, a través de peces breus de caràcter elegíac que altres col.legues li han dedicat. Vuit són estrenes absolutes.
Encara que cap concert és monogràfic, aquest festival dedica una especial atenció a l'obra del britànic Jonathan Harvey i a la del català David Padrós. També destaca la presència de peces d'Hector Parra i David Humet, dos dels joves catalans més interessants. "Tenen menys de 30 anys i estan fent una gran feina a fora encara que aquí se'ls desconeix", va declarar Guix.
PASSAT I PRESENT
"A Catalunya encara hi ha la sensació que és un pecat fer servir l'ordinador en un concert. Això s'ha d'acabar", va sentenciar Guix. Un altre dels seus reptes és treure la contemporània del "gueto" i acostar-la a un públic inquiet, "el mateix que va a exposicions o veu dansa contemporània", va comentar. Per aquest motiu el festival estableix ponts entre la música del passat i l'actual, i intercala obres de Schumann, Stravinsky, Falla i Xostakóvitx amb altres de Barker, Zebeljan, Lindberg, Casablancas i Guinjoan. D'aquest últim, el Quartet Arditti estrenarà a Catalunya el seu Quartet de corda núm. 1, com també les últimes peces de Harvey. També interpretaran el número 2 de Casablancas per celebrar el 50è aniversari del compositor.
MARTA CERVERA
El Periódico