Neix Girona XXI, un projecte per estimular la creació de música contemporània
21/2/2007 |
Joan Carles Martínez és l'impulsor de la iniciativa, que es proposa la producció i difusió pedagògica d'un disc anual.
Quan els mateixos compositors i intèrprets admeten que la música contemporània ocupa un espai minoritari en la programació de sales i en el gust dels espectadors és que cal algun estímul addicional per ampliar els canals de difusió i acostumar el públic a l'evolució de les sonoritats clàssiques. Amb aquest diagnòstic de partida neix Girona XXI, un projecte de l'Associació per a la Difusió de la Música de Cambra de Girona, presidida pel guitarrista Joan Carles Martínez, que es proposa donar un impuls a la creació i producció de la música contemporània d'autors vinculats a les terres gironines amb l'enregistrament d'un disc compacte anual. De moment, el projecte, pressupostat en 40.000 euros, ha rebut el suport de la Diputació, que hi aportarà el 25% del cost.
El primer treball discogràfic de Girona XXI es començarà a enregistrar la setmana que ve als estudis d'Albert Moraleda, amb direcció musical de Manuel Valdivieso, titular de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, i la participació d'una orquestra de divuit músics creada expressament per al projecte. Aquest primer disc recollirà temes de dos compositors vinculats a les terres gironines: el mateix Joan Carles Martínez, director artístic de Girona XXI, i Miquel Suñer, i del barceloní Albert Llanas. L'objectiu és que el treball, que editarà Columna Música amb una pintura a la portada cedida per Muntsa Calbó, estigui a punt per a finals de març i que es pugui presentar en concert entre l'abril i el maig. Segons Martínez, l'especificitat de Girona XXI respecte a l'única altra iniciativa relacionada amb la música contemporània a la ciutat, el Festival Contmpo, és que «no estimula només l'exhibició, sinó també la creació, amb encàrrecs directes als autors, i la producció, amb l'edició de discos que enriqueixin el patrimoni musical contemporani». L'objectiu és comprometre amb el temps en la iniciativa compositors d'altres zones i països per donar al projecte una volada internacional, va dir Martínez en l'exposició de propòsits ahir a la Diputació i acompanyat del responsable de Cultura, Enric Vilert. Aquest organisme és l'únic que de moment s'ha compromès en el finançament de Girona XXI, aportant-hi una quarta part dels 40.000 euros en què s'ha pressupostat, però Martínez va explicar que les negociacions per implicar-hi també la Generalitat van pel bon camí, sobretot després que ja s'hi hagi interessat l'Auditori de Barcelona per incloure el treball al festival Nous Sons
En principi, els promotors de Girona XXI es proposen editar almenys quatre compactes, a un ritme d'un cada any, que representin la música pura o la relació entre música i poesia, i sobretot aspiren a fer-se presents a les escoles i als conservatoris per mitjà de xerrades, col·loquis i audicions per contribuir al coneixement del repertori contemporani entre els alumnes i, de retruc, en la societat en general.
EVA VÀZQUEZ
El Punt