Concert d'homenatge a Joan Guinjoan
7/2/2007 |
L'Ajuntament i les Joventuts Musicals de Tarragona organitzen un concert al Metropol amb motiu del seu 75è aniversari.
És una de les figures més cèlebres de la cultura al Camp de Tarragona. Per això, i coincidint amb el seu 75è aniversari, l'Ajuntament i les Joventuts Musicals de Tarragona van organitzar ahir al Teatre Metropol un concert d'homenatge al compositor de Riudoms Joan Guinjoan. El duo de pianos format per Isabel Puente i Antonio Narejos i el grup Neopercusión van ser els encarregats d'oferir un viatge musical per l'obra de Guinjoan, amb la interpretació de peces com ara Prisma, Tensión-relax i Cinco estudios para dos pianos i percusión. Abans que comencés l'actuació (que va ser enregistrada per diverses emissores de ràdio), el catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona Francesc Bonastre va fer una introducció de la seva obra.
Joan Guinjoan manté des de fa anys una estreta relació amb la ciutat de Tarragona, que s'ha plasmat en fets com la composició de la Simfonia núm. 2 Ciutat de Tarragona, l'estrena a la ciutat de diverses de les seves composicions o el seu càrrec honorífic en el Concurs Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona, del qual és assessor. Ahir, coincidint amb la celebració del seu 75è aniversari, l'Ajuntament de Tarragona i les Joventuts Musicals van voler correspondre a la seva dedicació organitzant un concert d'homenatge. «És una emoció mostrar l'afecte i l'admiració que sentim pel mestre», va dir la periodista Yolanda García, encarregada de presentar l'acte.
Abans que comencés l'actuació, Francesc Bonastre, catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer una introducció a la trajectòria de Guinjoan, «intèrpret i compositor però també crític musical, director i gestor musical». De la seva obra va dir que es basava en tres elements: «la coherència, amb ell mateix i amb la gramàtica musical; la vivor de les seves obres; i l'emoció que desperten».
El primer a pujar a l'escenari va ser Rafael Gálvez, que va mostrar la seva agilitat interpretativa amb la peça Tensión-relax, envoltat de 23 instruments de percussió. La resta de composicions les van interpretar el duet de pianos format per Isabel Puente i Antonio Narejos i membres del grup Neopercusión. Van oferir una selecció d'obres que, segons el mateix Guinjoan, «presenten un especial interès i significació en les etapes» de la seva trajectòria compositiva. El repertori es completava amb els títols Prisma (la versió original del 1976 i la definitiva del 1979); Flamenco I, II i III (1974), per a dos pianos; Cinco estudios para dos pianos y percusión (1968); i Jondo (1979) una de les seves obres més significatives de la producció pianística. Cadascuna de les peces era introduïda per Yolanda Garcia, que llegia textos elaborats pel mateix Guinjoan.
El concert va acabar amb el lliurament d'una estatueta commemorativa al compositor.
L'actuació va ser enregistrada per Radio Clásica de RNE i emès per la mateixa emissora, per Catalunya Ràdio i per un conjunt d'emissores europees.
CARINA FILELLA
El Punt