L'OBC descobreix Kaija Saariaho
19/1/2007 |
Ernest Martínez Izquierdo s'endinsa en el simfonisme finlandès i eslau i presenta la prestigiosa compositora.
L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per seu anterior titular, Ernest Martínez Izquierdo, proposa per a aquest cap de setmana un concert "intens i monumental", segons el defineix el director. La formació obrirà el programa amb l'obra Orion, de la compositora finlandesa Kaija Saariaho. Seguirà el grandiós poema simfònic de Scriabin Poema de l'èxtasi, i la segona part començarà amb la monumental obra simfònica de Sibelius Tapiola, que Martínez va definir amb un "no podia anar més enllà", referint-se al compositor, per acabar amb les Cançons i danses de la mort de Mussorgski orquestrades per Xostakóvitx. Aquestes seran interpretades per l'excepcional veu de la contralt Ewa Podles. Martínez creu que "no és un programa fàcil", però el va acabar definint d'imprevisible, meravellós i atípic".
La compositora finlandesa Kaija Saariaho va ser ahir a Barcelona per presentar la seva obra Orion, inspirada en un retaule medieval on es veu un matrimoni que s'acaba de casar i, al revers, l'esquelet dels mateixos models. "Mentre mirava el quadre vaig començar a sentir la música. És com un recordatori que s'ha de viure bé perquè el temps a la Terra és limitat".
Escrita a la seva casa de camp en ple hivern finlandès i amb la constel·lació d'Orió com a teló de fons, Saariaho va adoptar el nom del jove déu per a la seva obra. Musicalment estructurada en tres parts i escrita per a l'orquestra de Cleveland, la compositora de l'òpera L'a-mour de loin, amb llibret de l'escriptor Amin Maalouf, explica que l'obra és "massiva, amb diverses capes de color i una melodia molt forta i enèrgica".
Com a compositora, assegura que malgrat que li agrada la tècnica, "la música és un dels misteris de la vida" i no una qüestió aritmètica. Com a dona compositora, té clar que tradicionalment les dones han estat intèrprets de la música dels homes, de la seva voluntat, els han embolcallat i n'han tingut cura". A més, afegeix: "Per ser compositor cal ser molt obsessiu i molt egocèntric, qualitats no gaire femenines". I com a finlandesa, se sent orgullosa d'un país que "des de la seva independència i respecte per Sibelius ha sabut crear un sistema educatiu musical excepcional".
Marta Porter
Avui