Caballé: "Hi ha grans veus, però molt poques amb cor"
12/1/2007 |
La soprano debuta a l'Auditori en la temporada de l'OBC.
Montserrat Caballé està "orgullosa" de debutar per fi a l'Auditori en la temporada de l'OBC, l'orquestra de la seva ciutat, dirigida per José Collado. Caballé ha cantat en set ocasions amb la formació, l'última l'any 1998. "L'orquestra té un so esplèndid, canta quan fraseja i la veritat és que els seus crescendos m'han sorprès".
La soprano, que manté una intensa activitat artística als 73 anys, cantarà repertori francès: Poema de l'amor i de la mar, d'Ernest Chausson; Penediment, de Charles Gounod, i L'èxtasi de la Verge, de Jules Massenet. "Intento oferir coses noves. Últimament he cantat tres òperes franceses perquè és un repertori al qual no m'he dedicat gaire i és bo per interpretar amb una orquestra simfònica", va dir ahir Caballé, satisfeta dels seus primers assajos a l'Auditori.
"M'havien dit que l'acústica de la sala no era bona però no hi estic d'acord. És cert que algun instrument de darrere no se sent bé per a la resta de l'orquestra però això no afecta el públic, que sí que sent bé la música i això és l'important", va opinar la diva, que fa poc va celebrar el 50 aniversari del seu debut operístic a Suïssa.
TORNADA A BARCELONA
Aquesta serà la seva primera actuació a Barcelona des de fa dos anys, ja que el seu anterior recital al Liceu es va suspendre per malaltia del pianista Manuel Burguera i va ser ajornat fins al pròxim 7 de febrer. Caballé va explicar que sempre ha estat fidel als seus col.laboradors com el mestre Collado, que la dirigeix amb assiduïtat des del 1982. "Només amb la seva mirada, dolça o fulminant, sé el que passarà", va afirmar el director. Pràcticament ja no queden entrades per a les actuacions, que comencen avui a les 21.00 hores.
Montserrat Caballé considera que el planter líric està ple de gent jove amb molta musicalitat. Però, com la seva col.lega Marilyn Horne, sosté que "hi ha veus magnífiques, capaces d'arribar a totes les notes, però molt poques són les que canten amb el cor". Una altra cosa que no deixa de sorprendre-la és la força amb què els intèrprets asiàtics han entrat en el mercat, una cosa impensable fa 30 anys. "La seva arma més poderosa és l'ànsia d'aprendre. Ara hi ha grans directors d'orquestra i cantants de la Xina, el Japó i Corea. És una gran invasió cultural".
La cantant, que anunciarà una nova edició del seu concurs internacional de cant, té molts projectes en marxa. Entre ells, diversos discos i actuar com a Duquessa de Crakentorp a La fille du régiment, de Donizetti, a la Staatsoper de Viena a l'abril. "Necessito la música i procuro servir-la amb peces que s'acoblen al meu tipus de veu. Així no enganyo ni el públic, ni el compositor ni, evidentment, a mi mateixa".
Marta Cervera
El Periódico