López Cobos introdueix l'OBC en la música de Rott
17/11/2006 |
El director ofereix la 'Simfonia en mi major', considerada precursora d'una nova era.
Jesús López Cobos torna a l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb dos programes. El primer, que oferirà aquest cap de setmana, consta de la primera i setena simfonies de Beethoven, amb un cicle que va començar fa tres temporades. En el segon, a partir del cap de setmana següent, estrenarà a Barcelona la Simfonia en mi major de Hans Rott, un compositor que amb prou feines és conegut pel gran públic i que és considerat com el precursor d'una nova era. "És una obra que val la pena conèixer", va dir ahir López Cobos. "Amb aquesta, Rott es va avançar a Mahler, ja que va compondre la seva primera simfonia quatre anys abans que ell", va comentar el director, feliç de retrobar-se amb l'OBC, amb qui ha establert una bona relació.
Encara que abordar una obra nova implica una feina superior, el mestre seguirà en la mateixa línia en el futur, combinant programes convencionals amb propostes poc habituals, com aquesta de Rott. "Se sabia que la seva simfonia existia però la partitura va ser descoberta fa 15 anys. Es tracta d'una obra de joventut, amb un primer moviment que va presentar a un concurs quan va acabar els estudis en el conservatori", va recordar el director.
L'austríac Hans Rott (1858-1884) va ser company d'estudis de Mahler i el deixeble avantatjat de Bruckner. Però el destí tràgic es va interposar en la seva carrera. "Un dia va amenaçar de fer explotar un tren en què anava Brahms perquè aquest s'havia oposat a concedir-li una borsa d'estudis. El van prendre per boig i el van ingressar en un manicomi. Anys després va morir de tuberculosi". I no acaba aquí la història. "La beca que va desencadenar el drama l'hi van concedir dos mesos després de morir".
PARAL.LELISMES
Malgrat que és una peça de joventut, l'obra de Rott no és fàcil d'interpretar, especialment per als instruments de vent de fusta. Té una hora llarga de durada i conté molts elements que van marcar l'estil de Mahler. "Sobretot el tercer i quart moviments avancen el que serà la nova simfonia de Mahler", va destacar el director. Mahler sempre el va admirar i no va dubtar a reconèixer que, si no hagués mort jove, Hans Rott hauria estat un dels grans compositors de la seva època.
MARTA CERVERA
El Periódico