Rabat aclama 'l'orquestra de la pau' de Barenboim
26/8/2003 |
L'orquestra, amb seu a Sevilla, està formada per joves músics jueus, musulmans i cristians.
Una llarga ovació amb el públic dret va premiar el director Daniel Barenboim i l'orquestra West Eastern Divan després del concert que van oferir diumenge a Rabat.
E l concert al Marroc despertava la curiositat de com seria rebuda una orquestra formada per musulmans, jueus i cristians en un país musulmà i una proposta de pau en un país darrerament convulsionat per la violència.
L'acolliment va ser total. Entre el públic que abarrotava el Teatre Mohamed V hi destacaven diversos ministres del govern marroquí i consellers del rei Mohamed VI, així com les germanes del monarca alauita.
Per la banda espanyola -la seu de l'orquestra és a Sevilla-, hi van assistir el president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, i l'expresident del govern espanyol Felipe González, que va compartir llotja amb el que va ser primer ministre del Marroc fins a les eleccions del 2002, el socialista Abderramán Yusufi.
Abans de començar el concert, el conseller del rei en afers econòmics, Andre Azulay, es va dirigir al públic: "Per nosaltres és un orgull veure que al Marroc es torna a encendre la llum de l'esperança" per un futur de "pau, justícia i dignitat per a tothom".
Després, el mateix Daniel Berenboim va defensar la seva idea que la música no pot resoldre per si mateixa els "greus i urgents" problemes del conflicte del Pròxim Orient, però sí que és un mitjà per "buscar les coses que podem fer junts" quan hi ha dificultats.
L'orquesta de la pau, formada per 80 joves músics d'Israel, Palestina, Jordània, Egipte, Síria, el Líban i Espanya, va interpretar la Tercera simfonia 'Heroica' de Beethoven i el Concert per a tres pianos de Mozart, en un gest simbòlic en tant que va ser interpretat per un pianista israelià i un altre de palestí, acompanyats pel mestre Barenboim.
El West Eastern Divan va néixer fa cinc anys de la mà de Barenboim i del filòsof i escriptor palestí Edward Said, que no va poder assistir al concert a causa d'una malaltia, iniciativa per la qual els dos intel·lectuals van rebre el premi Príncep d'Astúries de la concòrdia del 2002.
Segons Said, l'actuació de l'orquestra al Marroc suposa "el primer pas d'un camí que s'acabarà quan sigui possible actuar a tots els països representats en aquesta veritable orquestra de pau".
Avui