El fenomen dels festivals d'estiu no para de créixer a les comarques de Girona
25/8/2003 |
L'oferta cultural dels mesos de més calor passa, sovint, pels festivals d'estiu. L'oferta no para de créixer. El fenomen és especialment notori a les comarques de Girona i a les zones de més influència turística. Ara que molts festivals han abaixat el teló, o estan a punt de fer-ho, és l'hora del balanç i la reflexió. Algunes de les preguntes més repetides és si hi ha massa oferta i si els festivals es poden coordinar.
S'ha de disposar d'un espai de privilegi -a l'aire lliure, millor que millor-: van molt bé els jardins de castells, però també els interiors d'església. S'ha de triar, i poder pagar, una programació atractiva en la seva varietat o, en cas contrari, molt especialitzada. Són ingredients de festivals que ofereixen al públic nits d'estiu diferents.
Peralada va alçar dimecres l'últim teló de la temporada amb òpera, una de les apostes d'un festival que sap, com pocs, vendre una imatge de rigor en la programació -risc i tradició a parts iguals- i "glamour" social. El resultat: ocupació d'un 90% de mitjana.
Els festivals musicals d'estiu proliferen com els bolets a la tardor. El Departament de Cultura en té registrats un centenar a Catalunya, però és a les comarques de Girona on el moviment és més evident. El de Torroella de Montgrí combina prestigi i la tradició de 23 edicions.
Aquest estiu, la Generalitat ha assegut en una mateixa taula els directors dels festivals gironins, que impulsen, com en el cas de Sant Feliu de Guíxols, l'aventura de crear una orquestra. L'objectiu: consensuar una marca comuna que permeti vendre Girona com a terra de festivals.
Encara hi ha algun festival amb agenda pendent, com la Schubertíada de Vilabertran, que acaba el 6 de setembre, però tots ja pensen en l'estiu del 2004 i en la competència que tindran, des de Barcelona, amb l'ambiciosa programació d'espectacles del Fòrum.
TeleNotícies online