Jordi Savall imparteix mestria amb un curs i tres concerts
26/8/2006 |
El violagambista tanca aquest cap de setmana el festival de Porta Ferrada.
Jordi Savall és un mestre. De la música antiga, de la viola de gamba i per al centenar de joves alumnes que passen cada any pel curs que dirigeix des de fa 22 anys, i des de fa vuit dintre del Festival de la Porta Ferrada. En l'edició d'aquest any, Savall i una quinzena de professors imparteixen magisteri i virtuosisme en el curs Orient - Occident, una aposta per la recuperació del so del Mediterrani que uneix les cultures cristiana, jueva i musulmana. A l'església gòtica del monestir de Sant Feliu de Guíxols, "un espai meravellós i a la vegada inspirador", Savall desplega pedagogia unint la seva feina com a arqueòleg musical a la de treballar perquè hi hagi un acostament més gran entre diferents cultures.
Després d'una setmana de curs i dos concerts, Orient - Occident (ahir) i el que protagonitzaran els alumnes (demà, 22.30 hores), l'estada de Savall en aquest festival culmina dilluns (22.30 hores) amb Les go–ts etrangers: l'exòtic en el barroc, concert en què alumnes i professors interpretaran peces populars i de tradició oral amb origen a la Itàlia medieval, a la França de Lluís XIV, al Marroc, Israel, l'Afganistan i Turquia. Es tracta de sons que han exercit una important influència en la inspiració per a composicions dels segles XVII i XVIII i en autors com per exemple Mozart. "Són músiques que no tenen la complexitat de les partitures escrites i en què no figuren grans noms. Però tenen un estil, una melodia i, per damunt de tot, una tradició que ens reconcilia amb el sentit original de la música: transmetre emocions".
Però Savall no treballa només en pretèrit. La seva interpretació de la música antiga és viva: "Les fonts pertanyen al passat, sí, però la interpretació és contemporània. De les peces que interpretem --marxes turques, danses de les bruixes i dels pelegrins, melodies gitanes i creacions de músics ambulants, entre altres --el 80% es crea al moment, improvisant, en un diàleg entre instruments: coneixem potser 30 segons d'una peça que, en concert, arriba a durar quatre minuts".
El valor de recrear a partir de la improvisació de les músiques d'altres cultures condensa pel mestre Savall una triple intenció: "Concedir-li un espai del qual fins ara no ha gaudit, recuperar un patrimoni de convivència intercultural i, a més a més, una forma d'acostar la música antiga a un públic jove".
CRISTINA MERINO
El Periódico