María Bayo vindica la modernitat musical i psicològica de Mozart, a Torroella
5/8/2006 |
La soprano interpreta demà àries del compositor austríac en el seu primer concert com a solista convidada del festival.
La soprano navarresa María Bayo comparteix amb Graziella Contratto, que demà dirigirà l'Orquestra de Cambra de Praga en el concert Visca Mozart! a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí (22.30h), la sensació que el compositor austríac coneixia la psicologia femenina d'una manera sorprenent per la seva modernitat: «Em fa sentir que parla dels problemes que tenim les dones per conciliar la vida laboral i la familiar. També les dificultats de comunicació amb els homes pel que fa als nostres sentiments.» Bayo va parlar ahir dels tres concerts que farà com a solista convidada al 26è Festival de Músiques de Torroella en una roda de premsa en què també va presentar-se l'orquestra barroca del festival: La Principessa Filosofa.
Soprano subtilment expressiva i atenta al matís que excel·leix en el repertori mozartià, rossinià i també en l'amplitud del repertori barroc, sense excloure el de l'òpera francesa, María Bayo tindrà l'oportunitat a Torroella de mostrar la diversitat de les seves especialitats amb els seus tres concerts com a solista convidada del festival, que, en paraules del seu director Josep Lloret, considera un honor que, tant pel que fa a les seves qualitats musicals com humanes, la cantant hagi acceptat participar en un projecte llargament treballat.
La primera actuació tindrà lloc demà a la plaça de la Vila i estarà íntegrament dedicada a Mozart, sense que els intèrprets hagin treballat el concert pensant que es farà en un espai a l'aire lliure, tot i tractar-se de temes que exigeixen matisos que s'hi poden perdre: «Els concerts a l'aire lliure sempre tenen el seu perill, però també hi hauria molt a dir sobre l'acústica d'algunes noves sales. En tot cas, Josep Lloret ens ha assegurat que la campana aconsegueix una acústica molt bona i, a més, m'ha fet la impressió que l'espai de la plaça pot acollir molt bé la que farem», va comentar María Bayo en una roda de premsa celebrada a l'hotel El Molí del Mig de Torroella de Montgrí.
Acompanyada per l' Orquestra de Cambra de Praga dirigida per la italiana Graziella Contratto, la soprano navarresa interpretarà demà diversos temes mozartians, en bona part de les seves grans òperes: Le Nozze di Figaro (la cavatina de la Comtessa Porgi, Amor, qualche ristoro, i el recitatiu i ària, del mateix personatge, E Susanna non vien... Dove sono i bei momenti); Idomeneo (l'ària d'Ilia: Zeffiretti lusiengheri) i Don Giovanni (el recitatiu acompanyat i ària de Donna Elvira In quali eccessi... Mi tradi quell' alma ingrata). El segon concert, amb l'acompanyament del pianista Roger Vignoles, se celebrarà el dilluns 14 d'agost i Bayo el defineix com una proposta més intimista que, en relació amb el lied, també començarà amb Mozart, però continuarà amb obres de compositors catalans: Esplà, Montsalvatge i Toldrà. Pel que fa a l'últim concert, també protagonitzat pel conjunt Al Ayre, estarà dedicat a la música barroca amb un tema de Händel (Agrippina condotta a morire), però centrat en el compositor José Nebra, del qual, amb la formació esmentada, Bayo ha enregistrat un disc que sortirà pròximament.
Pel que fa al concert de demà, María Bayo va comentar que al plaer d'interpretar Mozart («un autor al qual tinc una estima especial i que ha aportat molt a la meva carrera») s'hi afegeix el de treballar junt amb la directora italiana Graziella Contratto. Les dues van manifestar-se admirades davant del coneixement mozartià de la psicologia femenina que pot observar-se en personatges com ara Susanna i la Comtessa, de La nozze de Figaro, l'Ilia de l'Idomeneu (que María Bayo va representar fa uns mesos al Liceu de Barcelona) o la Donna Elvira del ·Don Giovanni. «En totes, hi ha un sofriment a causa de l'amor perquè volen viure les emocions d'una manera que no els és permesa. I totes busquen a través de la música una solució al seu sofriment», va comentar Contratto. Per la seva banda, Bayo va ressaltar-ne la modernitat: «Amb obres que tenen més de 200 anys, ens diu coses que ara ens afecten a les dones. Jo hi sento que em parla de la incomunicació sentimental amb els homes. També de la dificultat de conciliar la vida laboral i la familiar.» Bayo també va parlar del fet que Mozart representa un constant aprenentatge: «Evidentment, no faig els personatges de Mozart com anys enrere. Forma part de l'aprenentatge de la vida. Però és que, a més, Mozart sempre et du a descobrir coses noves. Sempre hi aprens.»
Acolliment d'una nova orquestra barroca
A propòsit d'unes jornades organitzades l'any passat a Nàpols per l'Institut Ramon Llull, diversos músics catalans especialitzats en la música barroca van ser convocats per interpretar un concert a la ciutat italiana. Aquests músics, formats majorment a Holanda i Anglaterra i amb un nivell que els permet ser contractats per orquestres barroques espanyoles i europees, van pensar que potser hi havia l'oportunitat de crear una formació estable a Barcelona. Van posar-li aquest nom: La Principessa Filosofa. Passat un temps, amb el Ramon Llull com a mitjancer, van posar-se en contacte amb el festival de Torroella, que els ha acollit presentant-los en aquesta edició com l'orquestra barroca del festival. Avui, sota la direcció del txec Marek Stryncl, interpretaran una obra primerenca, però ja excepcional, de Mozart: l'oratori L'obligació del primer manament. Dimarts vinent, protagonitzaran el concert que el festival dedica anualment a Ernest Lluch.
IMMA MERINO
El Punt