El polèmic 'Lohengrin' de Konwitschny torna al Liceu
21/7/2006 |
Els wagnerians barcelonins van escridassar el muntatge fa sis anys.
El cavaller del Grial, Lohengrin, l'òpera romàntica composta per Richard Wagner, torna per intentar reconquistar el públic liceista amb el mateix muntatge que el director alemany Peter Konwitschny va estrenar amb polèmica la temporada 1999-2000. Coproduïda pel coliseu barceloní i l'Òpera d'Hamburg, l'obra trasllada l'acció a una escola en què tots, a excepció de Lohengrin, són adolescents malcriats.
Aquest atreviment va recollir el premi Welt que concedeixen cada any els principals teatres d'òpera. No obstant, al Liceu, els fans del compositor van reaccionar irats, van escridassar la representació i fins i tot van llançar octavilles. "No crec que això es repeteixi. Han passat moltes coses al Liceu i el públic està preparat --assenyala Joan Matabosch, director artístic del teatre de la Rambla--. Aquest és un dels millors, més originals i excepcionals muntatges que hem fet". Encara queden entrades per a les quatre funcions previstes (fora d'abonament) a partir d'avui.
NOVES INTERPRETACIONS
Konwitschny gairebé no ha retocat la versió, que aquesta vegada interpreten John Treleaven (Lohengrin), Emily Magee (Elsa de Brabant), Reinhard Hagen (Heinrich), Hans Joachim Ketelsen (Friedreich de Telramund) i Luana DeVol (Ortud de Telramud). Els acompanyen l'orquestra i cors del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Sebastian Weigle.
"A Wagner l'admiro cada vegada més --explica Konwitschny--. He fet Tannhäuser, Lohengrin, Parsifal i Els mestres cantors. Aquesta última és una gran lliçó per al nostre sistema occidental ja que planteja quants nous impulsos necessita un sistema per no morir i quants d'aquests impulsos és capaç d'assimilar. Igual que amb la Bíblia, cada dia es poden fer noves interpretacions sobre Wagner". I aclareix: "Els mestres cantors no és un homenatge al poeta Hans, que era el favorit de Hitler, sinó un tribut als mestres cantors, a la gent senzilla que estima la seva tradició".
Odiat per tots aquells que creuen intocables les obres del geni alemany, Konwitschny afirma que "l'òpera no té res a veure amb aquestes reaccions". "El nostre sistema --afegeix-- està en un punt final que no admet el cinisme del riure. Per això la gent riu cada vegada menys".
Tornant a Lohengrin, el director escènic recorda el que el compositor va dir sobre ella. "Per a Wagner era la seva obra més trista i ho marca el preludi, un prec per la confiança. Comença de manera delicada, suau i tendra i és una obra trista perquè parla de la confiança que es perd", explica descrivint amb tot luxe de detalls aquesta entrada musical. La temporada que ve, Konwitschny tornarà al Liceu, aquesta vegada amb un Don Carlos, de Verdi, que també ha creat divisió d'opinions.
MARTA CERVERA
El Periódico