ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Peralada obre avui amb Riccardo Muti la seva edició més especial

14/7/2006 |

 

El festival celebra 20 anys i vol continuar apostant per les produccions pròpies.

El Festival Castell de Peralada inaugura avui una edició molt especial, la del vintè aniversari, amb una programació en què destaquen noms com ara els directors Riccardo Muti –que obre avui el festival amb l'orquestra Luigi Cherubini– i Daniel Barenboim, i la soprano Montserrat Caballé, que l'1 d'agost protagonitzarà els dos concerts commemoratius de l'aniversari. Carmen Mateu, presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada, fa un balanç «molt positiu» d'aquests vint anys.

El Festival Castell de Peralada té els seus orígens en les gales d'estiu que havien portat als jardins del castell noms de la talla de Dionne Warwick, Liza Minelli, Harry Belafonte i Sammy Davies Jr. La família Mateu –Damià Mateu va ser, el 1904, un dels fundadors de l'empresa d'automòbils La Hispano-Suiza–, amb l'assessorament d'un altre important clan familiar, els Caballé, va reorientar aquestes gales estiuenques plenes de glamour per convertir-les progressivament en un dels festivals de referència del panorama musical europeu, cada vegada més orientat a la música clàssica, però sense renunciar tampoc al jazz (l'homenatge de Jessye Norman a Duke Ellington), a la música brasilera (Caetano Veloso), al gospel (Soweto Gospel Choir) i, sobretot, a la dansa, representada en aquesta edició per Alain Platel, Ángel Corella i els Ballets de Monte-Carlo. Un altre protagonista destacat del 20è aniversari serà Mozart, present pel seu propi aniversari en diversos programes, com ara els dos concerts que l'1 d'agost tindran lloc a l'església del Carme –a benefici de la unitat oncològica infantil de Sant Joan de Déu– i a l'auditori principal, amb Montserrat Caballé i Montserrat Martí encapçalant el repartiment.

Diu Carmen Mateu que les institucions públiques cada any s'impliquen més en aquest festival d'iniciativa privada, ja que el reconeixen com un generador cultural de primer ordre i també com «un festival de risc» que aposta per les produccions pròpies i les noves partitures. Aquesta és la línia que vol mantenir Peralada a partir d'ara.

XAVIER CASTILLÓN
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet