Les lliçons del mestre Maazel
29/4/2006 |
El prestigiós director va oferir una classe magistral a Barcelona als alumnes de l'Esmuc.
"Aquí tenen vostès Lorin Maazel, una eminència de gran projecció mediàtica i encara més categoria musical. Que serveixi per encomanar-nos alguna cosa". Així va ser com Salvador Mas, el director de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), va presentar el mestre als seus alumnes. Gairebé un centenar d'estudiants esperaven ansiosos la visita d'un dels seus ídols, i el prestigiós director d'orquestra, també compositor i violinista genial, no va defraudar. Va regalar consells i una classe magistral als futurs músics poc abans de l'assaig per a l'actuació que va tenir lloc ahir mateix a l'Auditori amb l'Orquestra Filharmònica Arturo Toscanini.
La majoria dels alumnes presents en la trobada estan acabant els estudis i comparteixen les especialitats del mestre: direcció, composició i violí. Després de passar gairebé cinc anys a l'escola, la primera pregunta no podia ser cap altra: "¿Què ha de fer un jove músic quan acaba els estudis?"
Maazel, que assegura que està al corrent a través del seu fill dels problemes i dificultats dels alumnes de música, va respondre amb una recepta senzilla però de difícil aplicació: "Dubtar, preguntar-se honestament sobre el que cada un pot oferir a la música i al públic. Si a més té tècnica i talent, pot arribar a ser un geni". Paraules majors, però, tal com assegura Maazel, "tot i que un no sap en què consisteix ser un geni, sí que el sap reconèixer".
Maazel (Neuilly-sur-Seine, 1930) és un dels grans, i va presumir de carisma davant un públic que es va mostrar tímid al principi però que estava certament entregat. A canvi els va oferir un secret: "Fugin de l'academicisme, la música no és virtuosisme ni tampoc una concatenació de notes". Dedicat professionalment a la música des dels vuit anys, Maazel va assegurar haver-se trobat amb "excel.lents musicòlegs que sabien molt de música però no sabien escoltar-la". Llavors va animar els futurs professionals a "sentir realment la música, ja que té una capacitat increïble per emocionar i provocar reaccions en l'ànima".
Maazel dirigeix des del maig del 2004 la Filharmònica Arturo Toscanini, una orquestra formada per músics professionals amb una mitjana d'edat de 26 anys, la mateixa que la de l'auditori de la trobada. "Tècnicament poden cometre errors", però pel mestre té més importància "l'entusiasme dels joves i, sobretot, no cometre un mateix error més d'una vegada".
CRISTINA MERINO
El Periódico