ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Òpera Oberta acull un clàssic expressionista

26/4/2006 |

 

'Die tote Stadt', de Korngold, s'emet avui en directe des del Gran Teatre del Liceu. L'autor va ser un dels molts artistes germànics perseguits pel règim de Hitler

L'Auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià acull avui a partir de les set de la tarda la retransmissió en directe, des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, de l'òpera Die tote Stadt (La ciutat morta) de Korngold. L'activitat s'emmarca en el cicle educatiu Òpera oberta, adreçat als universitaris que vulguin aprofundir el coneixement en aquest camp artístic. La versió que es veurà aquesta tarda té direcció musical de Sebastian Weigle i direcció d'escena de Willi Decker. En el repartiment destaquen les veus de Torsten Kerl, Susan Anthony, Bo Skovhus, Julia Juon i Marisa Martins.

La representació, que comença a dos quarts de nou del vespre, anirà precedida d'una classe en què es tractaran alguns temes relacionats amb el món de l'òpera, així com una introducció sobre el compositor i els aspectes vocals, dramatúrgics i escènics de l'obra i la producció.

LLUITA ENTE EL SOMNI I LA REALITAT
El títol de l'òpera, estrenada el 1920, al.ludeix a la bromosa i malenconiosa ciutat de Bruges. De fet, Korngold va redactar el llibret a partir de la novel.la Bruges-la-morte, de l'escriptor simbolista Georges Rodenbach. El protagonista de l'obra és Paul, un home obsessionat pel record de la seva dona morta, Marie, que coneix una noia, Mariette, que s'assembla de manera extraordinària a la difunta. En ple conflicte entre la lleialtat a Marie i la seducció de Mariette, Paul acaba barrejant les dues dones en la seva imaginació confusa, entre realitat i somni.
L'òpera, melodramàtica i sensible a l'estètica expressionista imperant en aquell moment a l'àrea germànica: les al.lucinacions del protagonista tenen com a rerefons sonor una música dolorosament intensa, al servei de la tensió narrativa de l'argument. A Die tote Stadt és ben patent una clara influència de dos vessants compositius de començaments del segle XX: Mahler i Strauss, d'una banda; i Puccini, de l'altra.

Pel que fa al compositor, Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) va ser un dels màxims representants de la música austríaca del segle XX. La seva obra va ser titllada de degenerada (Entartete Musik) pel règim d'Adolf Hitler, un fet que el va portar a abandonar el seu país i exiliar-se als Estats Units, on a partir d'aleshores va desenvolupar una prolífica carrera com a autor de música per a pel.lícules de Hollywood.

Jordi Salazar
El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet