L'Auditori es queda els festivals de La Caixa
1/3/2006 |
Els certàmens de Música Antiga i Músiques del Món marxen a la sala del c/ Lepant, que n'assumirà íntegrament la gestió el 2009.
La rumorologia que funcionava a tota màquina des de feia mesos s'ha acabat. El Festival de Música Antiga que organitza la Fundació La Caixa, així com el de Músiques del Món, se'n van a l'Auditori. Així es va fer públic ahir en una nota que tancava les especulacions que fins i tot posaven en perill la continuïtat dels certàmens, en especial el de Música Antiga. Els indicis en aquesta direcció havien estat preocupants, com la supressió del tradicional concert de Setmana Santa amb La passió segons sant Mateu de Bach.
Segons l'acord a què han arribat l'Auditori i la Fundació la Caixa, ambdues institucions coproduiran els festivals des d'aquest any fins al 2008, assumint cadascuna el 50 per cent del cost. Pel que fa a la programació, estarà decidida per una comissió integrada per dues persones designades per la sala del carrer Lepant i dues per la fundació.
A partir del 2009, l'Auditori assumirà en solitari la programació i el finançament dels dos festivals, tot i que fonts de l'equipament públic confien continuar col·laborant amb La Caixa.
Els dubtes sobre la continuïtat del Festival de Música Antiga han fet que la propera edició, que tindrà lloc del 2 al 20 de maig, s'hagi hagut de preparar a cuita corrents, com reconeix Maricarmen Palma, cap del Servei de Música de la Fundació La Caixa. "Serà un programa de tràmit, perquè en vam començar a parlar al gener", tot subratllant que de cara a l'any vinent el certamen podrà preparar amb més tranquil·litat el seu 30è aniversari.
Ben mirat, ha estat com posar d'acord la fam i la gana: la intenció per part de l'Auditori de crear un cicle de música antiga ha estat providencial per a un festival que es veia en perill. Els concerts, igual que els de Músiques del Món, deixaran CaixaForum i es faran a les diverses sales de l'Auditori, de moment la Polivalent i la Simfònica, a l'espera de l'obertura, a l'octubre, de la de cambra.
Continua el Fringe
El que també continuarà, com comenta Palma, és el Fringe, la cita que duia músics a diferents espais del Barri Gòtic durant el Festival de Música Antiga, tot i que enguany haurà de ser "en un format diferent, perquè no hem tingut temps de fer la convocatòria".
Amb aquesta operació, la Fundació La Caixa es deslliga progressivament de dues de les cites més emblemàtiques de la seva programació. Es manté el Messies participatiu, una convocatòria que es realitza també a "Granada, València i Palma, però enlloc amb l'èxit de Barcelona", apunta Maricarmen Palma. Tot i abandonar properament la direcció del Servei de Música, Palma continuarà "aconsellant" en les activitats musicals d'una fundació que orienta els seus objectius cap a una altra banda.
La programació musical de La Caixa tindrà un accent més social, amb projectes com Diversons, lligats a l'àmbit de la immigració, i altres d'adreçats a la joventut i els discapacitats. "Música per a tothom, el gran públic -afegeix Palma-, tot i que no tenim els llocs per fer-ho".
Xavier Cester
Avui