«Hem salvat 'Les mil i una nits'»
15/2/2006 |
Joan Font presenta la seva versió d'alguns dels clàssics contes orientals al Teatre Tívoli, alhora que prepara la seva nova òpera al Liceu, 'La Cenerentola' de Rossini.
Què en queda d'aquells meravellosos contes de tradició persa que coneixem com Les mil i una nits? Què en queda després que la Biblioteca Nacional de Bagdad fos bombardejada i gran part del seu llegat desaparegués sota les cendres? La guerra de l'Iraq va acabar, també, amb aquelles narracions que han fet somiar generacions de joves i grans.
Aquells fets van remoure més d'una consciència, com la de Joan Font, que malgrat tenir una edició de Les mil i una nits com a llibre de capçalera mai s'havia plantejat convertir-lo en un espectacle. "Cremar una biblioteca és un acte salvatge. Els llibres són la memòria, la vida d'un poble. L'Iraq no se'n recuperarà mai". És per això que va decidir "fer un homenatge al llibre dels llibres". "Les mil i una nits parlen de vi, sexe, erotisme, amor, poesia, homosexualitat, màgia, éssers fantàstics, genis... Aquella cultura, on és? És a anys llum de la cultura iraquiana actual. Les 1001 nits és la meva manera de manifestar-me contra tot això", assegura.
De la mà de Comediants, i sota la mirada de Frederic Amat, que ha construït una biblioteca cremada d'on sorgeixen el color i la màgia orientals, Joan Font recrea alguna d'aquestes llegendes. "He volgut fugir dels contes més coneguts com Ali Babà o Aladí i buscar-ne d'altres que parlin del destí, de l'amor, del viatge i la tolerància, i també recordar la història de Xahrazad amb què s'inicia el llibre, perquè és un cant a la feminitat que explica com la paraula, l'erotisme i la intel·ligència poden vèncer la bogeria d'un home". I per homenatjar aquella civilització s'ha rodejat de música oriental amb el percussionista kurd-sirià Gani Mirzo.
Teatre infantil al TNC
Si un mèrit se li ha de reconèixer a Joan Font és la seva capacitat per arribar tant al públic adult com a l'infantil. La seva Petita Flauta Màgica, de la qual ja s'han fet 600 representacions, ha empès el futur director del TNC, Sergi Belbel, a buscar en ell el conseller perfecte per crear una nova línia d'espectacles infantils i juvenils que començarà la temporada que ve. "Primer cal recolzar els grups i companyies existents i recuperar una tradició escènica que havia estat molt rica, fer espectacles que puguin anar de gira -explica Font-, i després penso que hauríem d'utilitzar tot l'espai exterior del teatre", afegeix. Un altre aspecte en què vol incidir és a recuperar la tradició catalana d'arts parateatrals: "Cal deixar que la gent experimenti, ja que del fracàs surten les grans històries".
'La Cenerentola'
Un altre projecte que Font té entre mans és la seva segona òpera: una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb les òperes de Houston, Cardiff i Ginebra. I intentant repetir l'èxit de La petita flauta màgica, el Liceu ja ha encarregat a Font una Petita Cenerentola. I per si això no fos prou, Comediants està preparant un nou espectacle de carrer per celebrar l'Any Mozart que esperen que es pugui veure a Barcelona, no com la cavalcada cervantina Elogio de la locura, que no va interessar a l'Ajuntament.
Marta Porter
Avui