Decisions discutibles
30/1/2006 |
Tampoc la quadragèsimotercera edició del Concurs Viñas passarà als annals de la lírica mundial. El jurat ha estat generós en els primers grans premis en detriment dels segons i tercers. Cal destacar l'esforçada contribució de la Simfònica del Liceu a mans de Guerassim Voronkov i el fet que no s'ha premiat cap concursant de l'Extrem Orient.
El guanyador masculí absolut ha estat l'excel·lent contratenor canadenc David Lee, de veu refinada, però que sona com l'artefacte d'una tècnica que obliga a un coratge constant en l'emissió, una veu atractiva, però insuficient amunt, ronca als greus. La soprano distingida amb el mateix premi ha estat la nord-americana Barbara Quintiliani, d'agut metàlic, insuficient projecció del centre vocal i fraseig que empobreix els greus. Mereixia la desqualificació per floritures afegides a la cabaletta de l'ària de sortida de Lady Macbeth.
Més interessants els segons premis. L'alemanya Nadine Weissmann, de timbre adequat a les exhortacions d'Erda a L'Or del Rhin i verborreica Baba al Rake's progress de Stravinsky, que canta i actua amb un histrionisme que li va valer una ovació. El baix-baríton italià Tiziano Bracci va cantar a plena satisfacció àries bufes de Rossini i Cimarosa.
El baríton alemany Markus Volpert va semblar insuficient -nervis, potser- com a millor intèrpret de Schubert, mentre que va ser gran el potencial demostrat per la russa Ekaterina Xerbaxenko, tercer premi, de veu homogènia i expressiva en la gran escena de Tatiana a l'Eugene Onegin de Txaikovski. Bon olfacte el del grup de liceistes de 4t i 5è en premiar les expectatives de Montserrat Melero. Si treballa fort, arribarà lluny. Al jurat hi participaven tres veus estimades pels liceistes: Enriqueta Tarrés, Viorica Cortez i Régine Crespin.
Xavier Casanoves Danés
Avui