ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Àustria explota el filó del 250è aniversari de Mozart

27/1/2006 |

 

L'esdeveniment monopolitza la vida social i cultural de Viena i Salzburg.

Wolfgang Amadeus Mozart no va néixer a Viena avui fa 250 anys, però ho sembla. La ciutat s'ha bolcat en l'esdeveniment i ho ha fet amb un ull clavat en la celebració estrictament musical, amb els millors intèrprets de l'obra del geni de Salzburg en els millors escenaris, i l'altre en l'atractiu turístic que suposa un aniversari d'aquesta índole.

La capital austríaca celebra avui l'aniversari amb dues inauguracions dedicades a difondre l'obra del compositor. En primer lloc, la Casa de Mozart, un nou museu instal.lat a l'edifici on va residir el músic entre els anys 1784 i 1787, a la cèntrica Domgasse, a dos passos de la catedral. L'altra presentació en societat serà, aquesta nit, la del Theater an der Wien com a nou teatre d'òpera després d'haver estat durant diverses dècades escenari de musicals i operetes.

El teatre està històricament molt vinculat al compositor. Va ser construït el 1801 per Emanuel Schikaneder, un actor i empresari a qui es deu la idea i el llibret de La flauta màgica i que per sobre de tot va ser amic del compositor, a més de company de lògia maçònica. L'òpera escollida per obrir aquesta nova etapa del teatre és Idomeneo, amb la direcció musical de Peter Schneider, l'escènica de Willy Decker i les veus de Neil Shicoff (Idomeneo), Angelika Kirchschlager (Idamante), Barbara Frittoli (Elettra) i Genia Kühmeier (Ilia).

EXPOSICIONS
Seguiran durant aquest any commemoratiu, a més de més de 20 concerts i espectacles de dansa, noves produccions d'altres quatre òperes de Mozart, La clemenza di Tito, La flauta màgica, Così fan tutte i Don Giovanni, en produccions de Christof Loy, Krystian Lupa, Patrice Chéreau i Keith Warner, i amb la direcció dels mestres Bertrand de Billy, Paolo Carignagni, Daniel Harding, Fabio Luisi i Seiji Ozawa.

Els altres teatres d'òpera, com la Staatsoper i la Volksoper, i les sales de concerts com el Musikverien o la Konzerthaus, també se sumen a l'esdeveniment.

A la Biblioteca Nacional Austríaca es pot veure el manuscrit original del Rèquiem que Mozart no va poder acabar, mentre que al Museu Albertina, a partir del 17 de març, s'hi podrà visitar una gran exposició que pretén englobar tota la vida i obra de Mozart dissenyada per l'arquitecta Zaha Hadid. En altres espais hi haurà exposicions mozartianes per a tots els gustos: Mozart i la Casa de la Música, Empremtes de Mozart a Viena, Resituant Mozart, Mozart i els científics del seu temps o Mozart i el piano, a més de nombroses rutes per tota la ciutat seguint els passos del salzburguès.
I anticipant-se al possible empatx, el compositor Bernard Lang prepara l'estrena, el dia 8 de novembre al Theater an der Wien, de l'obra Odio Mozart.

Salzburg, que és la ciutat natal del compositor, no falta a la cita extraordinària. Avui commemora el naixement del seu fill més celebrat amb un concert de l'Orquestra Filharmònica de Viena dirigida per Riccardo Muti al Mozarteum, la meca dels estudis mozartians. En seran solistes Cecilia Bartoli, Thomas Hampson, Mitsuko Uchida, Gidon Kremer i Iuri Baixmet. Entre els assistents s'hi espera la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, pianista en les seves estones d'oci.

L'altra gran cita mozartiana serà un projecte únic i de gran abast: l'execució de les 22 òperes de Mozart durant les sis setmanes (del 24 de juliol al 31 d'agost) que dura el Festival de Salzburg, amb els millors intèrprets mozartians del moment.

La ciutat, que en vida no va estimar gaire el compositor, també aprofitarà per commemorar el 215è aniversari de la seva mort, i ho farà el 5 de desembre amb una interpretació del seu Rèquiem.

Rosa Massagué
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet