ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Kremer: "Tocar el concert de Berg a BCN és un honor"

14/1/2006 |

 

El violinista letó celebra amb l'OBC els 70 anys de la presentació mundial de la peça a la ciutat.

Gidon Kremer, consagrat violinista letó, torna a Barcelona per interpretar avui i demà a l'Auditori el Concert per a violí i orquestra d'Alban Berg --en cartell al Liceu amb Wozzeck--, estrenat al Palau de la Música de la capital catalana durant la Segona República, el 9 de març de 1936, amb motiu del Festival Internacional de Música Contemporània.

Havia de dirigir-la llavors el seu amic Anton Webern, però, després de dos assajos, sense poder superar la mort de Berg tres mesos abans, va cedir el seu lloc al podi a Hermann Scherchen. L'obra, peça cabdal del segle XX --"un Himàlaia", segons Kremer--, va comptar com a solista amb el nord-americà Louis Krasner (1903-1995), que l'havia encarregat.

L'Auditori reviurà aquella vetllada històrica amb el veterà Kremer i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida pel seu encara titular, Ernest Martínez Izquierdo. "És un honor tocar el concert de Berg a Barcelona. D'alguna manera, la peça va néixer aquí i aquests concerts em connecten amb la història i contribueixen a mantenir-la viva", va destacar ahir el músic, que, més enllà del seu virtuosisme, destaca per la seva originalitat i la seva creativitat.

Kremer, una persona humil tot i els múltiples premis i distincions obtinguts en la seva dilatada carrera, ha abordat l'obra en moltes ocasions. "És un autèntic desafiament tant per al solista com per a l'orquestra i el director", va assenyalar. "Poques obres del segle XX són comparables. Només el concert de Xostakóvitx i el de Sofia Gubaidulina --una dels molts compositors contemporanis que han creat per a Kremer-- tenen aquesta grandesa".

TRIBUT A MONTSALVATGE
La partitura de Berg porta com a subtítol A la memòria d'un àngel, en record de Manon Gropius, filla del segon matrimoni d'Alma Mahler, que va morir als 18 anys. "És un Rèquiem per una noia encantadora però també per tots els que se'n van. Un Rèquiem sempre és el comiat d'un mateix".

El programa de l'OBC vol reflectir l'efervescència de la Barcelona que va acollir l'estrena mundial del concert de Berg. Al seu costat sonaran Passacaglia, de Webern, per primera vegada interpretat per l'orquestra; Leo, de Robert Gerhard, director de la cita internacional del 1936, i una estrena, The dark backward of time, de Benet Casablancas. És la primera obra que l'OBC encarrega al compositor, que ahir es va mostrar molt satisfet amb els assajos. "Els músics ho fan molt bé. Si agrada o no al públic, serà només responsabilitat meva", va dir.

Al Palau de la Música també la creació del segle XX serà protagonista. La Simfònica del Vallès ofereix un programa dedicat íntegrament al català Xavier Montsalvatge (1912-2002), avui, a les set del vespre. Dirigida per Salvador Brotons interpretarà Concertino 1+13, Poema concertant i Simfonia Mediterrània. El singular Ara Malikian, violinista en residència, actuarà com a solista.

Marta Cervera
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet