El barroc musical gironí centra l'últim dels «Quaderns de la Revista de Girona»
22/12/2005 |
És obra de l'escriptor Josep Pujol i es presenta aquest vespre amb un concert a la Universitat de Girona
La música barroca a les comarques gironines va ser extensa i popular, més que no pas d'una qualitat notable. Així s'explica en el llibre El barroc musical , editat dins els Quaderns de la Revista de Girona i que és obra de l'escriptor Josep Pujol, que també és professor d'història de la cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya. L'estudi es presenta avui, a 2/4 de 8, a la sala de graus de la Facultat de Lletres. La presentació anirà a càrrec de Pilar Ramos, professora d'Història de la Música de la Universitat de Girona, i inclourà un concert de peces barroques gironines.
El barroc musical pretén ser una guia divulgativa d'aquest període històric i artístic a les comarques gironines. Està estructurat i dissenyat amb un estil molt amè i adreçat a qualsevol que, sense ser un expert, pugui estar-hi interessat. Els fons de diversos temples han estat bàsics per a l'elaboració d'aquest estudi. Especialment important és el fons de la catedral de Girona, però també s'han trobat arxius destacables a Sant Esteve d'Olot i a Santa Maria de Castelló d'Empúries, entre d'altres. En aquests punts, hi havia, a més, capella musical, fet que provocava que tinguessin mestre de capella, orgue, organista i cantants propis. En aquest sentit, els compositors i mestres de capella més rellevants es troben en el llibre, com ara el recuperat Josep Gaz, però també el mestre olotí Josep Carcoler i el barceloní establert a Girona Emmanuel Gònima.
També els instruments són tractats a fons en el llibre. L'orgue va ser un dels instruments cabdals en el Barroc i també hi apareixen catalogats.
Glossari
En el llibre hi apareix un glossari de termes musicals molt útil, sobretot si es té en compte que molts instruments barrocs actualment no s'empren o han estat substituïts per altres instruments similars, però de noms ben diferents.
També hi ha apartats dedicats als goigs, molt abundants en aquesta època, a les primeres formacions de cobla, al cançoner més popular, a les danses i a la construcció d'instruments.
La presentació d'aquest vespre inclourà un concert amb les veus de Laia Frigolé (soprano), Òscar Bonany (contratenor) i David Prat (tenor), i l'acompanyament musical de Joaquim Guerra (baixó i fagot barroc), Daniel Carbonell (tarota i oboè barroc) i Josep M. Martí (tiorba i guitarra barroca). Interpretaran diverses peces barroques gironines procedents dels fons d'Olot i de la catedral de Girona i s'inclourà la versió més antiga que es coneix d'El desembre congelat, que és una peça anònima trobada a Santa Pau, de final del segle XVIII.
El llibre està inclòs dins la col·lecció Guies dels Quaderns de la Revista de Girona, que editen conjuntament la Diputació de Girona i Caixa de Girona.
Laura Portal
El Punt