Les Orquestrades fan olorar als nens el que serà una carrera musical
21/12/2005 |
Alfons Reverté i Xavier Casademunt porten gairebé 9 anys dirigint les Orquestrades de Catalunya i al llarg de tots aquest anys han vist com nens de totes les procedències gaudien d’una iniciativa única al món. Les Orquestrades han esdevingut al llarg dels seus tretze anys d’existència en una experiència de luxe per als participants. Segons Reverté i Casademunt no és habitual que aquests joves músics toquin a una orquestra tan gran, amb tants instruments, i amb un repertori i un escenari tan difícil.
Amb tants anys al càrrec d’aquesta tasca és fàcil tornar a veure als antics alumnes, que ens molts casos tenen encaminada la seva vida cap a la música. Reverté i Casademunt han pogut constatar que la col·laboració amb les Orquestrades no era una simple assignatura sinó un repte pels participants. Després de parlar amb ells han vist que gràcies a aquest projecte els nens van poder olorar el que podria ser una vida professional musical.
Segons les seves paraules això és, sense cap dubte, una proposta ambiciosa i arriscada que dona uns molts bons resultats. En aquesta Orquestra tenen cabuda tots els instruments que es presenten, i es barregen nens i joves amb diferents qualitats musicals.
Alfons Reverté comenta que treballar amb gent jove aporta molt als directors, no només a nivell professional sinó també personal. Gràcies a ells un es carrega d’il·lusió i ganes de treballar. Xavier Casademunt té la mateixa opinió i considera que els joves donen un esperit fresc a la música que és bastant difícil trobar en altres orquestres professionals. Aconseguir aquesta renovació d’aires no és fàcil, doncs parlem d’uns músics amb una edat (de 12 a 22 anys) en la que és complicat crear un ambient de treball durant 5 dies. Tot i això els dos directors coincideixen en assenyalar que al final els joves entren en una dinàmica de feina i disciplina sense perdre la disbauxa.
El repte per a Reverté i Casademunt és aconseguir que en poc temps els nens aprenguin el programa i l’interpretin amb bons resultats. Tot tenint present que la Basílica de Santa Maria del Mar és un escenari que complica l’aventura. Però de moment els resultats han estat prou satisfactoris, i a pesar de que cada any és diferent, la motivació per la tretzena edició és la mateixa de sempre.
Reverté considera que aquesta diferència és el que enriqueix les Orquestrades de Catalunya. No hem d’oblidar que per aquí han passat nens de totes les nacionalitats provocant un enriquiment musical. Per al director és molt emocionant pensar que aquesta barreja es conjuga en una mateixa cosa i dona com a resultat una pesa única i d’una calidesa exquisita.
Però a més de l’aspecte musical de les Orquestrades de Catalunya, no hem d’oblidar l’aspecte humà. Aquesta trobada dóna un enriquiment personal de convivència, participació i no competitivitat, que és tan important i vàlid com l’aprenentatge musical.
Està clar que l’experiència és molt pedagògica pels nens, però no ens hem d’oblidar del públic, que és qui assistirà al concert final. Els directors també es recorden d’ells i per això els hi preparen un programa atractiu i prou conegut. Esperem que els uns i els altres puguin complir les expectatives al concert del proper dia 30.
CONCERT FINAL
Dia; 30 Desembre
Hora; 19.00 hores
Lloc; Stª. Mª Del Mar
Preu; 7,5 € (bo d’ajut)
ALTRES CONCERTS
Dia; 26 Desembre
Hora; 18.00
Lloc; Església La Romànica de Barberà del Vallès
Preu; gratuït
Per més informació:
http://www.fusic.org/orquestrades
La Porta Clàssica