La Coral Sant Jordi estrena "El bres de Nadal", una cantata de Lluís Vila
3/12/2005 |
La Coral Sant Jordi estrena "El bres de Nadal", una cantata de Lluís Vila 03/12/2005
La nova cantata es presentarà a la Família Sant Jordi el 18 de desembre a l’Auditori del Blanquerna.
El dimecres 21 de desembre s’interpretarà al Teatre del Centre Parroquial de Sarrià.
Barcelona, 25 de novembre de 2005. Amb motiu de les properes festes de Nadal, la Coral Sant Jordi estrena "El bres de Nadal", una cantata composta pel mestre Lluís Vila i Casañas. L’obra es presentarà en el tradicional Concert de Nadal de la Família Sant Jordi, que tindrà lloc el diumenge 18 de desembre, a les 17.30 h, a l'Auditori Narcís Jubany de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna (c. Cister, 34), i s’oferirà per primera vegada en concert obert al públic el dimecres 21 de desembre, a les 21.00 h, al Teatre del Centre Parroquial de Sarria (c. Pare Miquel de Sarria, 8).
"El bres de Nadal", cantata per a cor infantil, cor mixt i grup instrumental, es compon de sis moviments, estructurats a partir dels textos de sis poemes de Nadal de Gabriel Genescà: Atura't i atén (1994), Nit de Nadal (1995) –que conformen el primer moviment- i Fes-te el pessebre (1998), L’abraç del bon pastor (2000), El bres de Nadal (1996) i Miserere Nobis (2004) –que corresponen al segon, al quart, al cinquè i al sisè moviments, respectivament. El tercer, titulat La marxa dels pastors, és un moviment instrumental inspirat en les músiques, les remors i els brogits dels pastors que pelegrinen cap a la cova.
El text musical alterna el Do Major amb el fa menor, que tradueix el contrast entre la llum de la cova i la foscor de la nit de Nadal. Els cors infantils subratllen els motius més melòdics, mentre que el fa menor es reserva per als moments descendents. L'obra s'inicia amb la innocència i el caràcter evocatiu d'una caixa de música i després salta amb el ritme enjogassat dels xilofons. En el primer moviment ja es presenten els principals motius que configuren la cantata, inclosos els ressons del Veni Emmanuel amb què es clourà la composició, en un tot més joiós i solemne. La cantata és una producció pròpia de la Família Sant Jordi i serà interpretada pel Cor Infantil L’Esquitx, el Cor Juvenil L’Espurna, la Coral Sant Jordi i el Cor Ponent, tant en la part coral com en la part instrumental, integrada bàsicament per flautes i xilofons.
La Coral Sant Jordi va néixer l'any 1947 d'un grup d'amics animats per la figura d'Oriol Martorell, que des de l’inici n’assumí la direcció i encapçalà una manera personal d'entendre i interpretar la música, amb una projecció social del fet musical molt vinculada i compromesa amb el país. D'esperit eclèctic, la Coral compta amb una àmplia trajectòria musical (més 1.600 concerts interpretats a Catalunya, Espanya i altres països europeus), que l'ha dut a col·laborar amb directors i compositors de prestigi mundial (Celibidache, Toldrà, Ellington, Ros Marbà, Colomer, Foster). Des de l'any 2000, el seu director titular és Lluís Vila i Casañas. Lluís Vila i Casañas va assumir la direcció musical i artística de la Coral Sant Jordi l'any 2000. La seva trajectòria artística ha estat vinculada al món coral des de molt jove quan va ingressar a formar part de l'Escolania de Montserrat. Va estudiar piano, violi i cant, però ben aviat va destacar com a director i va completar la seva formació llicenciant-se en direcció de cor i orquestra a la Universitat de Música de Viena.
Coral Sant Jordi
www.coralsantjordi.net
La Porta Clàssica