Proposen que el Liceu i la casa de Joan Miró siguin declarats béns culturals d'interès nacional
28/11/2005 |
El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català ha emès un informe favorable a la declaració de la casa del pintor Joan Miró a Mont-roig del Camp, el Gran Teatre del Liceu i la Fundació Miró, entre d'altres, com a béns culturals d'interès nacional (CBCIN). La Finca Mas Miró, on l'artista va passar llargues temporades, es troba en venda per sis milions d'euros. Aquest informe no implica, però, que la Generalitat tingui la intenció d'adquirir la casa malgrat que si finalment es declarés BCIN la masia tindria una "especial protecció".
En la categoria de monument històric, el Consell Assessor ha acordat proposar l'antiga fàbrica de la Igualada Cotonera, la més antiga de Catalunya de tipologia manxesteriana; la Porxada de Granollers, representativa de l'activitat comercial dels mercats de Catalunya, i l'església de Santa Maria d'Organyà, on es van trobar les famoses "Homilies", el text més antic escrit en llengua catalana.
En el mateix apartat també s'hi inclouen les esglésies de Santa Maria de Ventdeflors de Tremp i de Sant Pere dels Arquells de Ribera d'Ondara, així com la torre de Can Pella i Forgas de Begur. En la categoria de Zona Arqueològica, el Consell Assessor del Patrimoni Cultural ha proposat com a BCIN el conjunt arqueològic dels jaciments i poblats ibèrics d'Ullastret.
El Consell és, juntament amb l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), un dels dos òrgans previstos per la llei del patrimoni cultural català que han d'emetre un informe preceptiu i favorable sobre les propostes de noves declaracions de BCIN en les diverses categories.
Amb les propostes d'aquest organisme, comença un procés de duració màxima de 18 mesos, que tindrà en compte l'informe de l'IEC, les notificacions a les entitats i persones afectades i acabarà, si finalment s'aprova, amb la declaració definitiva de BCIN per part de la Generalitat.
TeleNotícies