Oue: «Vull internacionalitzar l'OBC i situar-la entre les cinc primeres orquestres del món»
16/11/2005 |
Eiji Oue, el nou director de l'Orquestra Simfònica de Barcelona Nacional de Catalunya, s'ha proposat aprendre català.
Es diu Eiji Oue i és el nou director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona Nacional de Catalunya (OBC) a partir de la temporada 2006/2007. Ahir va visitar Barcelona per presentar les seves línies d'actuació: internacionalitzar l'orquestra, fomentar el programa l'educació musical i mantenir un repertori heterogeni que barregi compositors contemporanis i clàssics, amb una atenció especial als músics catalans. Oue, molt efusiu, es va desfer en afalags per Catalunya, que va qualificar de «país meravellós», i va anunciar que vol aprendre català per integrar-se. Oue, que dirigirà l'OBC el primer cap de setmana de febrer, substituirà Ernest Martínez Izquierdo, que no va voler renovar el seu contracte al capdavant de la formació.
«No tinc pinta de català però vull ser-ho i penso aprendre la llengua per integrar-me a Catalunya.» Amb aquestes expectatives Eiji Oue ataca amb un entusiasme evident la seva nova plaça al capdavant de l'OBC, que es farà efectiva a partir de la pròxima temporada i per un període de quatre anys. «Barcelona és una de les meves ciutats preferides, no només per la seva cultura i història, sinó també perquè té moltes botigues i un aeroport molt modern.»
Un dels objectius principals del director és que l'orquestra tingui ressò fora de Catalunya: «Vull internacionalitzar l'OBC i situar-la en tres o quatre anys entre les cinc primeres orquestres del món, al mateix nivell que les de Berlín, Viena, Londres i Nova York.»
Oue, que es va definir com una persona de «mentalitat oberta», pretén mantenir una continuïtat en el repertori i programar no només compositors contemporanis, que fins ara tenien un gran pes, sinó també els grans clàssics, com ara Beethoven, Mozart, Bach i Haydn. Oue fins i tot no descarta programar peces de compositors japonesos recents i òperes en versió concert: «No cal ser un gran especialista en òpera per gaudir-ne», va dir ahir.
A més, Oue, que va interpretar una obra de Joaquim Homs en una anterior visita a Barcelona, va explicar que la música catalana li interessa molt i que pretén investigar-la i donar-la a conèixer a l'estranger. Montsalvatge i Mompou són dos dels noms que va esmentar com els seus compositors catalans coneguts.
Oue, que destaca per la seva capacitat per aprendre's les partitures de memòria, va explicar que l'educació musical és una altra de les seves prioritats: «A Alemanya i al Japó anava a les escoles com a voluntari per parlar amb els estudiants i m'ho passava molt bé.» El director va valorar la tasca que fins ara s'ha realitzat en aquest sentit a l'Auditori i va afegir-hi: «Vull que aquesta sala sigui un gegant de l'educació musical.»
Oue va manifestar el seu desig que el «matrimoni» amb l'OBC duri molts anys: «En dos o tres anys s'aconsegueixen objectius, però per anar més enllà se'n necessiten uns 20.» De moment es planteja passar un primer any com una «lluna de mel», aprendre català i conèixer la ciutat: «Vull dedicar temps a estar amb la gent d'aquí.» Per això, el músic japonès, que també és director de l'Orquestra Simfònica de Hannover, té previst instal·lar la seva «base» a Barcelona.
«Aquest sí que ens agrada»
«Aquest director sí que ens agrada. Col·labora amb els músics i s'adapta al perfil del pla estratègic anterior.» Els músics de l'OBC, a través de José Valentín Centenero, el seu portaveu, van reiterar ahir que estan satisfets amb l'elecció d'Eiji Oue com a director titular de l'OBC, un dels «dos o tres noms» que més els agradava com a successor d'Ernest Martínez Izquierdo.
«Les dues vegades que ha vingut a l'Auditori ha aconseguit un èxit clamorós. És molt bon director i és de tracte afable.» Respecte a la intenció del japonès d'ampliar la presència dels clàssics en la programació, Centenero va dir: «Som músics professionals i ens adaptarem al que calgui.»
El músic de l'OBC va assegurar que les males crítiques que va rebre el director japonès aquest estiu a Bayreuth, on va dirigir Tristany i Isolda en una producció de Christoph Marthaler, es deuen més als «prejudicis» dels alemanys a l'hora d'acceptar un director nipó dirigint Wagner que a la seva qualitat musical, «reconeguda arreu del món». La crítica de Shirley Apthorp, en concret, titllava Oue de «rígid, prosaic i apagat».
De la seva banda, Oue va explicar ahir que el seu predecessor, Ernest Martínez Izquierdo, ha deixat l'orquestra «en un estat excel·lent». També va recordar que, com a director, de moment no ha tingut mai problemes amb els músics i que espera no tenir cap conflicte amb els de l'OBC.
Izquierdo, que estarà al capdavant de l'OBC fins l'estiu de l'any vinent, va decidir fa uns mesos no renovar el contracte amb l'OBC, influenciat només parcialment per l'oposició manifestada mitjançant una votació per la majoria dels músics, 67 dels 77.
Valèria Gaillard
El Punt