ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Hogwood: "Sóc tan fidel a una partitura com a una recepta"

11/11/2005 |

 

El musicòleg dirigirà l'OBC amb obres de Mozart i Mendelssohn.

El musicòleg britànic Christopher Hogwood torna a l'Auditori per dirigir l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb peces de Mendelssohn --"un compositor que cada vegada m'interessa més", va destacar ahir--, i de Mozart.
A partir d'aquest vespre (21.00 hores) conduirà un programa amb les obres de Mendelssohn Obertura per a trompeta, que rarament s'escolta, i Simfonia número 5, també coneguda com la de La Reforma, que tampoc es programa gaire. De Mozart dirigirà la interpretació de la Simfonia núm. 38, Praga.

"Els dos compositors tenen estils diferents però igual de bonics", va declarar ahir el director, que fa més de 30 anys va crear l'Academy of Ancient Music, grup pioner en la interpretació amb criteris històrics. Hogwood, amb un ampli repertori que inclou des de la música barroca fins a la contemporània, ha deixat empremta per la fidelitat de les seves interpretacions. Per això el sorprèn la facilitat amb què alguns retoquen obres mestres.

"En música passa com a la cuina", va dir Hogwood, un bon vivant que, més enllà de la música, parla de gastronomia a la seva pàgina web. "Si segueixes al peu de la lletra una recepta, el plat et surt perfecte. I jo sóc tan fidel a una partitura com a una recepta. Si acceptem que Mozart era un geni, ¿per què hi ha qui sent la necessitat d'agafar un llapis per adaptar les seves obres?"

OBRIR ELS ULLS
Hogwood vol que la gent vegi amb altres ulls Mendelssohn, un creador de qui molt pocs coneixen la seva música de cambra, les seves simfonies i els seus concerts, la majoria dels quals no s'acostumen a interpretar. Últimament ha estat ocupat en l'edició de les obertures del compositor i farà el mateix amb les seves simfonies, que pensa gravar en disc. "Igual que Mozart, Mendelssohn va ser un prodigi. No coneixem gaire del seu repertori, però com més hi indago, més m'atrau --va manifestar--. Se l'ha tingut poc en compte durant molt temps per considerar la seva música lleugera i sentimental. Però la seva veu com a compositor clàssic i amb una visió profunda apareix cada vegada amb més força. Era un autèntic artesà del so".

El mestre, que avui visitarà l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), considera que a Espanya, un país que en poc temps ha construït molts auditoris, l'educació és un tema clau. De totes maneres dubta que les orquestres mediterrànies, per més que millorin, s'equiparin algun dia a les centreeuropees. "A Alemanya cada poble té una orquestra i una òpera, i les ràdios, la seva pròpia formació", va recordar.

Marta Cervera
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet