ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ruta pels festivals d'estiu

4/7/2005 |

 

Torroella de Montgrí, Peralada, Vilabertran, Girona i Sant Feliu de Guíxols són algunes de les cites d'aquests mesos.

A l'aire lliure o en recinte tancat, a la platja o a l'interior, en esglésies o auditoris. La música torna a ser la protagonista de l'estiu amb una oferta ben variada.

Com que un dels millors ordres és el cronològic, és millor encetar aquest repàs -que no pretèn ser pas exhaustiu- als diversos festivals musicals que omplen la geografia catalana amb un certamen que divendres ja va obrir les seves portes: el Festival de Músiques Religioses del Món, una iniciativa que, de mica en mica, ha anat agafant embranzida. El ventall d'estils i confessions que abraça el festival dirigit per Josep Lloret és ben ampli, però, sense por de caure en cert eurocentrisme, no es pot deixar de destacar el concert que, avui mateix, tindrà lloc a la Catedral de Girona. Es tracta d'una iniciativa de recuperació del nostre patrimoni musical, en aquest cas a través de l'obra de Josep Gas (1640-1713), que va ser mestre de la Capella de Música de Girona. Josep Cabré dirigirà la Capella de Música del Departament dels Pirineus Orientals i el Cor de Cambra de la Diputació de Girona.

Com cada any, el Festival de Peralada presenta una de les ofertes més potents de l'estiu, amb una especial atenció a la veu humana. El tret de sortida el donarà, el 15 de juliol, una de les sarsueles més populars del repertori, La verbena de la Paloma, en la producció que Joan Font i Comediants van estrenar l'estiu passat al Festival de Granada. Sense moure'ns de l'Empordà, el mateix dia Torroella de Montgrí inaugurarà les noces de plata del seu festival amb una proposta de música sacra catalana i cubana del segle xviii, amb les forces aliades del grup Ars Longa de l'Havana i el Cor Vivaldi.

El glamur a la batuta el posarà el dia 16 de juliol a Peralada Lorin Maazel, amb un tòtem de la música clàssica als faristols: la Novena simfonia de Beethoven. Davant seu, la Filharmònica Arturo Toscanini i l'Orfeó Català. Per a una proposta més íntima, la del trio L.O.M. (Daniel Ligorio, Joan Orpella i José Mor) el 23 de juliol al Festival de Santa Florentina. Ara bé, per programa amb tot el suc de la millor música, pocs rivals té l'oferta del Festival Pau Casals del Vendrell. En la seva 25a edició, Natàlia Gutman oferirà, els 23 i 24 de juliol, les sis suites per a violoncel de Bach.

Una veu més deliqüescent és la de la contralt Sara Mingardo, solista de la vetllada que Concerto Italiano i Rinaldo Alessandrini, intèrprets de referència del barroc italià, oferiran el 30 de juliol a Torroella.

Després del seu exitós debut a casa nostra, l'estiu passat a Barcelona, l'Orquestra West-Eastern Divan, aplegant músics àrabs i israelians, i Daniel Barenboim recrearan l'1 d'agost a Peralada tots els sortilegis de la Primera simfonia de Mahler.

L'òpera no podia faltar en l'estiu musical, i si el 3 i 4 d'agost Peralada aposta per un títol segur, La Traviata, amb una producció de les Joventuts Musicals d'Alemanya, el mateix 4 d'agost Torroella contraataca amb una de les pedres fundacionals del gènere, L'Orfeo, de Monteverdi. El conjunt La Fenice de Jean Tubéry farà els honors amb un repartiment on destaca la soprano catalana Núria Rial. Un altre músic de la casa, Ashan Pillai, viola solista de l'OBC, forma part dels Zukerman Chamber Players (presidit per Pinchas Zuckerman) que actuaran el 4 d'agost al Vendrell.

El Festival de la Porta Ferrada estrenarà l'11 d'agost el Concert doble per a violí i violoncel de Xavier Benguerel, a càrrec de la Simfonietta que du el nom del veterà festival. La música simfònica també té el seu espai, com ho demostra Torroella tenint com a artista convidat la Fhilarmonia de Praga, un conjunt relativament nou. Dos solistes d'excepció acompanyaran la visita del conjunt txec: la violinista Isabelle Faust (17 d'agost) i el pianista turc Fazil Say (18 d'agost). El lied regna suprem, com sempre, a la Schubertíada de Vilabertran, que el 19 d'agost rebrà la soprano Ofèlia Sala i Roger Vignoles, i el 26, la mezzo Michelle Breedt amb Wolfgang Rieger.

L'estiu no és incompatible amb l'estudi, i així, el certamen de la Porta Ferrada acull el XXI Curs de Música Antiga liderat per Jordi Savall, el qual, a més, oferirà tres concerts: Boccherini i el seu temps (28 d'agost), De Venècia a Hamburg (31 d'agost) i La Música Nocturna i serenates de Mozart (4 de setembre). Una combinació atractiva és la del cor Lieder Càmera i el Quartet Ensemble Élaios a Vilabertran (9 de setembre), al mateix certamen que es clourà amb la veu de la seva musa particular, la soprano Juliane Banse, acompanyada al piano per Wolfram Rieger i al clarinet per Isaac Rodríguez (11 de setembre). A triar i disfrutar.

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet