La música religiosa uneix cultures a Girona
1/7/2005 |
Músics de diferents latituds ocuparan pacíficament Girona a partir d'avui fins al 10 de juliol en el marc del 6è Festival de Músiques Religioses del Món. Els cants litúrgics del Cor Bizantí de Grècia obriran la mostra avui (22.00 hores) a la catedral.
El ritme de la paraula, una de les perles del festival, reunirà demà (22.30 hores, a les escales de la catedral) 11 músics de diferents horitzons liderats per les veus de Nahawa Doumbia (Mali), Ali Reza Ghorbani (Iran) i Sudha Ragunathan (Índia). Diumenge, el protagonisme recaurà en l'espectacle dels mestres de la percussió, una desena d'excel.lents músics amb més de 100 instruments. Els pigmeus del Camerun (dia 5) i el cantant senegalès Cheik L“ (dia 8) completen la presència africana.
La catedral acollirà el ritu de la Missa Caldea, en llengua siríaca i amb el Cor de N“tre Dame de Chaldée de París (demà, 20.30 hores), i un concert dedicat a Josep Gas (1640-1713), antic mestre de la Capella de Música de Girona (dia 4), a càrrec de grups locals. També hi haurà una vetllada dedicada a Mozart del grup Madrigalistes de Praga (dia 7).
Les cançons sefardites de Françoise Atlan (dia 6) i el gospel de Liz McComb (dia 9) completen el festival. El teló baixarà el dia 10 amb Huun Hur Tu, grup de Tuva (Mongòlia) que recrea el so del vent, de l'aigua i del foc amb la veu, utilitzant una tècnica que permet emetre diverses notes de forma simultània.
En coordinació amb el Festival de Música Sagrada de Fes, la mostra promourà unes jornades de diàleg intercultural en favor de la pau, els dies 8 i 9 de juliol, que comptaran amb Katherine Marshall, assessora del Banc Mundial; Faouzi Skalik, antropòleg i especialista en sufisme, i Rodef Shalom Eliyahu McLean, del Cercle de Jerusalem, entre d'altres.
Marta Cervera
El Periódico