El Liceu reconeix un deute de 10,5 milions d'euros
21/6/2005 |
Les administracions assumeixen el dèficit acumulat pel teatre des del 2003.
La directora general del Liceu, Rosa Cullell, va admetre ahir un dèficit de 10,5 milions d'euros generat des de la temporada 2003-2004 fins al previst per a la 2006-2007. La liquidació d'aquest deute l'assumiran les administracions, segons els percentatges ja pactats, que per a la temporada que ve estan estipulats de la manera següent: Ministeri de Cultura, 39,37%; Generalitat, 34,38%; Ajuntament, 17,50%, i Diputació, 8,75%. La proposta de la responsable del coliseu per superar aquesta crisi passa per "mantenir el nivell artístic", però de manera "sostenible". Aquesta és la paraula que més vegades van repetir tant ella com la consellera de Cultura, Caterina Mieras.
Cullell va fer remarcar que "el model del Liceu és un èxit" que ha fet augmentar el nombre de públic i de produccions, un increment d'activitat i d'ocupació que, paradoxalment, ha acabat provocant "un cert desequilibri pressupostari". La continuïtat de la temporada "està assegurada, però amb petits ajustaments sobretot en la gestió, amb nous acords de despeses de finançament". Les 126 funcions es mantenen. "I no està prevista cap reducció de personal. Una altra cosa és que es calculi quina és la plantilla ideal".
LA VIABILITAT DE L'ÒPERA
"L'èxit és positiu, però ara s'ha d'aconseguir la sostenibilitat". És a dir: "L'òpera mai es paga al preu real i la regla de tres entre taquilla i cost de l'entrada no quadra mai". I més amb els preus populars del Liceu, gràcies als quals, va recordar, molta gent s'està acostant a una lírica cada vegada menys elitista. En conclusió, l'òpera no és mai viable, "però és un problema que arrosseguen des de Londres, fins a París, passant per Milà".
Cullell va culpar d'aquesta desviació de diners el fet que hi va haver menys mecenatge i més despeses del que es va pensar. Així que la seva proposta passa per invertir aquesta dinàmica i "explotar més la sala i les visites, encara que estic segura --va afegir--que no faré cap miracle". Per un altre costat, totes les produccions del Foyer i del Petit Liceu s'hauran d'"autofinançar". Aquest dèficit 0 és el que aspira aconseguir en les activitats del teatre per al 2006-2007. I mantenir-lo fins al final del contracte programa, que inclou fins al 2009.
En l'últim exercici liquidat, la temporada del 2003-2004, l'aportació de les administracions va ser de 24,5 milions, de taquilla es van aconseguir 16,5 milions i l'ingrés de mecenatge va pujar als 6,1 milions. Amb activitats paral.leles (visites i el Foyer) se n'hi va afegir un milió més, la mateixa xifra que amb el Petit Liceu. "El problema és que la despesa principal recau en la producció d'òperes, sobretot tal com es fan aquí, amb tanta qualitat", va insistir. La directora creu, a més, que amortitzar aquesta producció "resulta difícil perquè cap teatre és igual", de manera que prefereix apostar per "les coproduccions, que se seguiran fent en el futur, per exemple, amb el Teatro Real de Madrid", tal com va anunciar en altres compareixences.
El desequilibri entre ingressos i despeses d'aquesta temporada auditada va ser de 4 milions d'euros. El 2004-2005 serà, segons la previsió, de 3,6 milions. I en la del 2005-2006, segons els càlculs, de 2,8 milions. Així és com Cullell va desglossar aquest deute total de 10,5 milions que controlaran les administracions "en total consens", segons va puntualitzar la consellera. Mieras va elogiar "el rigor i la serietat" de la directora que ells mateixos van nomenar, també de comú acord. Així com "la transparència" de l'informe en què Cullell detalla l'estat actual i el futur d'un Liceu que té una ocupació d'entre el 90 i el 95%. Davant la crítica que aquesta liquidació pugui provocar greuges comparatius amb altres equipaments, Mieras va dir que "cada un s'ha de resituar" i que "ha d'existir un control que fins ara no hi havia per aconseguir que no es generin més dèficits".
Núria Martorell
El Periódico