Edmon Colomer: "Deixo l'orquestra per la mala resposta de les institucions"
14/6/2005 |
El director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) deixa la formació al cap de tres anys de ser-hi al capdavant.
Edmon Colomer, director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), va anunciar ahir que no renovarà el contracte de titularitat "pel desencís davant
la resposta de les institucions".
I és que davant la precarietat econòmica en què sobreviu l'orquestra -fan més d'un centenar de concerts l'any per tot Catalunya i els músics cobren sous de 12.000 euros anuals, de manera que no se'ls pot demanar dedicació exclusiva-, els seus responsables van demanar a la Generalitat un augment considerable de subvenció o un canvi de model, passant de la titularitat privada a la compartida, i la resposta obtinguda ha estat més aviat escassa.
Si la setmana passada era el director de l'OBC, Ernest Martínez Izquierdo, qui renunciava a continuar al capdavant de l'orquestra de Barcelona, ahir va ser Edmon Colomer qui, després de tres anys com a director titular, considera que el projecte no segueix el camí correcte. "Crec que per funcionar correctament, l'orquestra hauria de tenir un pressupost mínim de 5 milions d'euros". Això ho deia Colomer, reconeixent que amb els 3,8 milions que pressupostava l'orquestra s'hauria quedat. 3,8 milions d'euros que l'OSV proposava ingressar gairebé a parts iguals entre recursos propis i Generalitat -1,8 milions- en un nou model que el president de l'OSV, Albert Bardolet, defineix com a "orquestra concertada". La resposta de l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) ha estat participar amb 550.000 euros enguany, 600.000 el 2006 i 700.000 el 2007.
Aquestes xifres, per Colomer, són "inacceptables". "Jo m'hauria quedat si veiés que estem en la línia d'adquirir més recursos, però el que s'ha obtingut és miserable i em fa pensar que als polítics l'orquestra no els interessa en absolut. Vaig tenir dues reunions amb responsables polítics de Cultura de la Generalitat i a la segona em vaig adonar que difícilment ens posaríem d'acord, que la meva presència no era útil perquè no sabien ni qui era jo i que tant els era si marxava o no ", assegura dolgut perquè creu "en un govern de progrés". Així les coses, el director té clar que no pot "exigir segons quines coses a una orquestra si l'orquestra no pot respondre'm". "Espero que la societat civil pugui influir en la Generalitat perquè es treguin la bena dels ulls".
És per això, i perquè ja fa temps que pensa en un any sabàtic, que Colomer considera que pot fer més feina des de fora l'orquestra que no pas des de dins. "Penso que podré prendre distància i veure les coses d'una altra manera", assegura aquest home que durant anys ha estat també director titular de l'orquestra francesa de la Picardie i de la Simfònica de les Balears.
Albert Bardolet, per la seva banda, reconeix que s'ha aconseguit ben poc de les institucions, però considera positiu el fet que la Generalitat i l'Ajuntament de Sabadell signin un conveni de col·laboració per als pròxims tres anys i entrin a formar part de la Fundació de l'OSV. Per la resta, l'Orquestra ha decidit, per no baixar qualitat, embrancar-se "en l'aventura de crear dèficit". "Tenim previst un dèficit d'1,2 milions d'euros per als pròxims tres anys. Ara caldrà trobar el finançament per sufragar-lo", explica Bardolet. I pel que fa al nou director, ja és clar que la temporada que ve no hi haurà titular.
Amb tot plegat, el director sortint, Edmon Colomer, no s'està de dir: "Si la tercera orquestra de Catalunya -rere la del Liceu i l'OBC-, no pot tenir el suport de les institucions, és que som un país molt pobre". I es pregunta: "Els nostres representants polítics, saben de què parlen quan parlen de música? Saben què és la música?". Preguntes sense resposta que amb massa insistència comencen a aflorar en el món musical català.
Marta Porter
Avui