Stéphane Lissner, nou director de la Scala
22/4/2005 |
Sthéphane Lissner, actual director del Festival d'Ais de Provença, va ser nomenat ahir superintendent i director artístic de la Scala de Milà. Així es tanca l'últim capítol de la crisi del famós coliseu operístic.
El gestor francès, de fet, ocuparà alhora els dos càrrecs més importants del teatre, substituint en el capítol artístic el dimitit Riccardo Muti, i en l'apartat de la direcció general, Mauro Meli. De fet, l'arribada de Meli al càrrec de superintendent el passat febrer, en substitució de Carlo Fontana, va ser el detonant de la tempesta en què ha estat immersa la Scala els darrers mesos. Els diversos col·lectius de treballadors del teatre van rebutjar aquesta substitució, i el mateix Muti es va enfrontar amb els músics de la seva orquestra, enfrontament que va acabar amb la dimissió del conegut director el 2 d'abril.
El nomenament de Lissner, acordat per unanimitat pel consell d'administració de la Fundació del Teatro alla Scala, serà efectiu a partir del mes de maig. L'arribada d'aquesta figura -al seu currículum consta també la direcció del Châtelet de París i, de manera fugaç, del Teatro Real de Madrid- intentarà calmar els ànims dels treballadors de la Scala, que exigien, a més de la marxa de Muti, la renúncia de Mauro Meli per tornar a obrir el diàleg. La primera mesura dels sindicats ha estat desconvocar les vagues previstes, unes vagues que, en les darreres setmanes, han afectat la programació del teatre italià.
"Després de la marxa de Muti, la meva prioritat absoluta serà la música", va afirmar ahir Stéphane Lissner a Milà després del seu nomenament per un mandat de quatre anys, tot i que "d'aquí a uns mesos hi haurà un nou consell d'administració i veurem què passa". Lissner va afegir que "haurem de reflexionar sobre la pròxima temporada que començarà el 7 de desembre del 2005". Lissner va voler tenir un primer contacte i un intercanvi d'opinions amb els treballadors, alhora que reconeixia que s'havia de familiaritzar amb la situació social i econòmica del teatre.
Un dels reptes de Lissner, que té contracte amb el Festival d'Ais de Provença fins al 2009 i, a més, és fins al 2007 director musical del Festival de Viena, és fer front al dèficit previst per a aquest any a la Scala, de 16 milions d'euros.
Avui