Més de cent músics i veus interpreten demà a Figueres el «Requiem» de Mozart
23/3/2005 |
Hi col·laboren l'Orquestra Filharmònica de Catalunya i la Polifònica de Puig-reig.
L'Orquestra Filharmònica de Catalunya, dirigida per Carles Coll, i la Coral Polifònica de Puig-reig, sota la batuta de Ramon Noguera, interpretaran demà el Requiem de Mozart al Teatre Municipal El Jardí, de Figueres (22.00 h). Un gran concert per al dijous sant.
Carles Coll, director de la Filharmònica de Catalunya i de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, creu que, tot i que no fa referència a la mort de Crist, el Requiem K.626, de Mozart, és una obra ideal per dues èpoques de l'any: la diada de Tots Sants i Setmana Santa. L'any passat, la Filharmònica i la Polifònica de Puig-reig -que ja han col·laborat en diverses ocasions, interpretant, per exemple, la novena simfonia de Beethoven- van estrenar el seu Requiem conjunt a Cerdanyola, amb la previsió de poder interpretar-lo algun dia a Figueres. Segons Coll, «gràcies en bona part a la feina que hi ha fet Ramon Noguera, la Polifònica de Puig-reig ha esdevingut una de les institucions corals més importants de Catalunya». Avui, els 33 músics que formen la Filharmònica viatjaran a Puig-reig per fer-hi l'últim assaig general.
L'OCE, a Mauthausen
D'altra banda, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE) viatjarà al maig a Àustria, com a part d'una expedició organitzada per l'associació El Triangle Blau, que preserva la memòria dels republicans catalans que van ser confinats i exterminats en els camps nazis. L'OCE participarà en les diverses cerimònies i ofrenes que tindran lloc a Mauthausen i altres camps de concentració austríacs, interpretant un himne compost per un presoner polonès de Mauthausen i orquestrat per Carles Coll, El cant dels ocells i Els segadors. A més, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà aprofitarà la visita a Àustria per oferir tres concerts en diverses localitats, entre elles Viena.
Un altre projecte dirigit per Carles Coll és una gran producció realitzada a partir de la sarsuela catalana Cançó d'amor i de guerra (1927), de Rafael Martínez Valls, amb decorats actualitzats i la participació de la Filharmònica de Catalunya, una coral, un grup de dansa i diverses veus solistes professionals. L'objectiu és estrenar-la el 21 de maig a Sant Boi de Llobregat i després es podrà veure en 15 localitats catalanes. El 30 de juliol arribarà a Blanes.
A més, l'OCE està gravant actualment un disc de sardanes per a orquestra de corda i l'1 de maig actuarà a Girona, dins del cicle de la Creu Roja.
Xavier Castillón
El Punt