ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Carles Santos i el saxofonista Louis Sclavis protagonitzen el festival Nous Sons'05

27/1/2005 |

 

El certamen d'obres contemporànies acosta la música clàssica del segle XXI al gran públic.

El festival Nous Sons'05-Músiques Contemporànies torna a acostar un any més la música clàssica del segle XXI al gran públic. En el certamen, que començarà el 9 de febrer i reparteix els escenaris entre l'Auditori, el CCCB i l'Esmuc, s'interpretaran obres de clàssics russos, com Prokofiev i Xostakòvitx, i hi seran presents el reputat estonià Arvo Pärt, Magnus Lindsberg i, sobretot, el francès Louis Sclavis. També es podrà veure l'estrena d'una nova obra del músic de Vinaròs Carles Santos. El festival inclou una àmplia representació de músics del país, des del Trio Kandinsky al Grup Instrumental BCN 216.

L'objectiu del festival és demostrar que la música clàssica actual no és només dodecafònica i acostumar el públic a les barreges que es produeixen actualment. Un dels noms que destaca del programa d'enguany és Louis Sclavis, que els responsables de l'organització bategen com a «regal que ens ha fet Agustí Fernández», director per quart any consecutiu del festival. El clarinetista i saxofonista francès, venerat a França, interpretarà Napoli's Walls el 26 de febrer al CCCB. L'obra, composta per ell mateix i basada en les pintures renaixentistes que Ernest Pignon pinta a les partes de Nàpols, estarà interpretada pel seu nou quartet.

El músic estonià Arvo Pärt serà el protagonista del concert d'obertura del Festival (9 de febrer a l'Auditori). El festival ha dedicat fins a tres sessions més al compositor, que enguany compleix 70 anys. La primera sessió anirà a càrrec del quartet britànic vocal masculí The Hillard Essemble, que tot i estar especialitzat en música antiga s'atreveix amb Pärt, la música del qual té essències medievalistes. Ja fa temps que col·laboren plegats i aquí tocaran, entre altres peces, els Psalms russos. El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana interpretarà la Passió de Sant Joan composta per l'estonià (5 de març) i, per acabar, el Trio Kandinsky també tocarà peces d'un dels mestres de la música contemporània.

L'altre nom que destaca del programa és Magnus Lindberg, que tancarà el festival el 18 de març i aprofitarà la seva estada a Barcelona per fer un curs a l'Esmuc (Escola de Música de Catalunya). Lindberg agafa el relleu de l'altre músic islandès per excel·lència, Kajia Saariaho, que va venir fa un parell d'anys. Els nous sons de Finlànida es podrà escoltar el 16 de març a l'Auditori i l'OBC n'interpretarà, acompanyat al piano pel mateix Lindberg, el Concert per a piano i orquestra.
La presència de músics del país és amplíssima en aquesta edició: el pianista Carles Santos estrenarà en solitari dalt de l'esceneari l'obra per a piano Transfer, que és una estrena per encàrrec dels organitzadors del festival (2 de març). Manuel Porta (violí), Amparo Lacruz (violencel) i Emili Brugalla (piano) són el Trio Kandinsky, formació romàntica oberta a la música contemporània que interpretarà obres d'Arvo Pärt i Alfred Schniitke (9 de març). El Grup Instrumental BCN 216 interpretarà obres de Magnus Lindberg (16 de març). Per acabar, els Spanish Brass Luur Metalls, fundada l'any 1989 en el si de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, que anirà acompanyat pel trompetista de jazz canadenc Kenny Wheller, interpretarà tres obres dels compositors valencians César Cano, Ricardo Climent i Enrique Sanz-Burguete.

Cal destacar també les obres que barregen la música clàssica i l'electrònica (Phosphor, 16 de febrer al CCCB) i l'actuació del solista Mat Maneri, que el 12 de març portarà a Barcelona els temes del seu darrer àlbum de freejazz, Trinity, sol i només acompanyat del seu violí.


El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet