ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu intensifica la seva voluntat d'apropar l'òpera a tots els públics

17/12/2004 |

 

El teatre apostarà per portar produccions pròpies de petit format arreu de Catalunya.

«Popularitzar» l'òpera i apostar pels autors locals són alguns dels objectius del nou Contracte-Programa 2005-2009, aprovat ahir pel patronat del Gran Teatre del Liceu i la consellera de Cultura Caterina Mieras. El Ministeri i la Generalitat augmenten les seves aportacions econòmiques gairebé un 10%, mentre que l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació les redueixen. Una de les novetats és la promoció del petit format de producció pròpia, que es vol portar arreu de Catalunya.

Amb un increment d'un 3% cada any fins al 2009, el Ministeri de Cultura i la Generalitat són les institucions que més contribueixen al pressupost del Gran Teatre del Liceu amb 10.089.000 i 8.808.000 euros respectivament per a la temporada 2005/2006, pressupostada en 25.623.000 euros (750.000 més que l'anterior). L'Ajuntament de Barcelona i la Diputació, en canvi, disminueixen gairebé un 10% les aportacions, que se situen en 4.484.000 i 2.242.000 euros respectivament. El director general del Gran Teatre del Liceu, Josep Caminal, ratificat ahir en el càrrec per la consellera de Cultura, va destacar al final de la sessió que «són molts recursos en el context del pressupost de Cultura de la Generalitat». També va comentar, però, que «l'increment servirà per cobrir el dèficit del contracte anterior i no per incrementar els recursos propis». Mieras, que va valorar molt positivament el contracte tancat, va assenyalar que l'augment de participació del Ministeri respon a un «reconeixement per part de Madrid de la singularitat del Liceu i la seva projecció internacional».

El tancament del primer Contracte-Programa, que va del 1999 fins al 2003 i que es va prorrogar fins a l'actual temporada, es va tancar amb un dèficit de 460.000 euros. Aquesta quantitat ja ha quedat assumida en una partida especial que han realitzat les administracions públiques. El coliseu també espera recuperar 5,2 milions d'euros en concepte d'IVA per «la discrepància de criteris entre la Fundació del Liceu i la hisenda pública».

Del nou període, Caminal va destacar la voluntat de «consolidar l'increment de públic jove», amb una programació que combina grans noms del repertori clàssic amb produccions tan tradicionals com revisades, i que manté el nombre de produccions pròpies d'autors locals per preservar el patrimoni musical del país. Atès l'èxit de les gires de La petita flauta màgica, la nova temporada operística, que veurà créixer el preu de les localitats un 5%, continuarà fent gires per Catalunya de produccions pròpies de petit format, com les presentades en les Sessions Golfes i a l'Auditori de Cornellà, un espai que es consolida a l'hora d'oferir espectacles per al públic infantil i familiar. A més, el Liceu estudia la creació d'una franquícia El Petit Liceu.

El nombre d'abonats es multiplica per cinc en cinc anys
El nombre d'abonats al Gran Teatre del Liceu ha augmentat espectacularment des de la seva reobertura a l'octubre del 1999. Si aquella temporada hi havia 5.289 abonats, en la del 2003-2004 n'hi havia 24.263, gairebé cinc vegades més. L'objectiu de Caminal els propers anys és assolir la xifra dels 25.000. L'abonament complet està «estabilitzat», mentre que han augmentat els «populars» i «reduïts», que s'adrecen a un públic jove, segons Caminal. El perfil d'abonat ha passat de tenir 58 anys, segons un estudi del 1996, a 50 el 2004. L'edat dels nous abonats baixa fins als 43 anys. Una altra dada que va subratllar el director general de l'entitat és que s'ha diversificat l'origen dels abonats. Mentre que abans es concentraven en la zona alta de Barcelona, ara s'incorporen districtes com Nou Barris (2%), Sant Martí (4%) o Sant Andreu (3%). La demarcació de Barcelona concentra el 92% dels abonats. Els procedents de la resta de Catalunya pugen gairebé un punt i se situen en el 4,3%. La mitjana d'ocupació dels espectacles les cinc darreres temporades ha estat del 94%

Valèria Gaillard
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet