ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Richard Goode: "Beethoven és alhora terrenal i místic"

1/12/2004 |

 

El prestigiós pianista de Nova York actua per primer cop a Barcelona amb un programa eclèctic.

El pianista novaiorquès Richard Goode (1943) ofereix avui un recital al Palau de la Música Catalana, en la seva primera visita a Barcelona, en què interpretarà obres de Bach, Schönberg, Beethoven i Debussy.

Reconeix que el programa que ofereix dins la temporada Palau 100 és eclèctic, però que es complementa molt bé. D'entrada, Bach amb la Partita núm. 6 en mi menor influencia la resta del programa, amb les Sis petites peces per a piano de Schönberg, la Sonata en mi major de Beethoven i el primer volum dels Dotze preludis de Debussy. "Bach influencia tot el programa, Schönberg i Debussy són més o menys de la mateixa època i Beethoven, per a mi, és una figura central, gairebé sempre hi ha alguna peça d'ell als meus concerts". "No m'agrada fer concerts temàtics, trobo més interessant tocar Bach i Chopin junts, per exemple, perquè es complementen. Bach és la polifonia i Chopin adorava Bach, s'il·luminen l'un a l'altre", assegura.

Però per damunt de tots ells hi ha Beethoven, de qui, a més dels seus concerts, ha enregistrat la integral de Sonates. "Admiro la seva dualitat entre el terrenal i el metafísic. És un home d'una gran fortalesa terrenal i alhora té grans aspectes místics. Em meravella que una persona que toca tant de peus a terra sigui capaç de ser tan espiritual. I, esclar, també els tempi, tan quadrats, sap trobar la nota perfecta per fer l'acord perfecte". Al contrari, de Mozart, de qui acaba d'enregistrar un disc que sortirà el mes que ve, diu que "és un balanceig constant, m'ha costat molt gravar-lo".
Amb tot, reconeix que té un repertori limitat. No toco música russa, tret d'algunes excepcions, ni tampoc espanyola, tot i que admiro molt Granados, Albéniz i Falla", diu. I afegeix que el compositor més contemporani que ha interpretat en un recital és Bartók, el qual acaba d'incorporar -en música de cambra també ha tocat George Perle- al seu repertori. "Va ser en un concert amb l'Orquestra de Budapest dirigida per Adam Fischer, en què vam interpretar concerts de Beethoven. Va ser una experiència magnífica perquè tots els músics tocaven com solistes". Amb tot, Richard Goode es mostra clarament partidari del recital en solitari. "Hi ha molt més repertori, tinc tot el temps del món per assajar i m'estic dues hores tocant. Amb orquestra tot això és limitat". "No es tracta d'un tema de perfeccionisme -afegeix-, tothom que actua ho és. En una orquestra la perfecció tècnica es dóna per descomptat, però els sentiments i les emocions són més difícils de combinar".

Richard Goode explica que els pianistes que més l'han influït són Rudolf Serkin, de qui va ser deixeble, "per la seva gran personalitat i de qui vaig aprendre la fidelitat al text", i Artur Schnabel, per com "il·luminava tot el que tocava".

Novaiorquès empedreït, assegura que es va sentir "molt deprimit" pel resultat de les eleccions presidencials del seu país. "Malgrat que em va entristir molt, m'ho esperava, la polarització és molt forta. L'únic esperançador és que els joves van votar demòcrata".

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet