ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Bork: "El català és només un dels reptes de 'Gaudí'"

28/10/2004 |

 

El baríton dels EUA ha après l'idioma per interpretar el paper del genial arquitecte.

Falten pocs dies perquè el baríton nord-americà Robert Bork estreni dimecres que ve al Liceu Gaudí, una òpera en català que recorre el món interior de l'arquitecte modernista creada per Joan Guinjoan (música) i Josep Maria Carandell (llibret). El muntatge dura dues hores però Bork ha passat més de dos mesos estudiant català per interpretar de forma creïble l'arquitecte modernista, columna vertebral de l'obra. "Gaudí és un personatge molt intens, que viu aïllat del món, esquerp", comenta Bork, amb una perfecta dicció catalana. "Té alguna cosa de Wozzeck", afegeix en referència al personatge que dóna títol a l'òpera d'Alan Berg. El seu primer contacte amb el català va ser a la Universitat de Chicago el juliol del 2003. El va perfeccionar després a Barcelona, l'estiu passat. "No parlo castellà", adverteix el cantant que sí que s'expressa en italià, francès, alemany i holandès, a part de l'anglès matern.

Donada la poca tradició d'òperes escenificades en català Bork s'ho va pensar bastant abans de donar el sí a Joan Matabosch, director artístic del Liceu. "Al final vaig acceptar perquè estava convençut que jo era el millor baríton per a aquest paper. A més, conec aquesta casa, m'agrada i espero tornar. El català em serveix per entendre'm millor aquí amb la gent", afirma sense titubejar.

A PÈL
"El català és només un dels reptes de l'òpera", assenyala. Més enllà de l'idioma, l'altra prova de foc ha estat cantar sol, sense orquestra i durant cinc minuts, un passatge clau en el qual Gaudí s'autodefineix. "Costa molt mantenir la tensió tant de temps, declamant i recitant, sense cap suport", confessa Bork. "Mai havia fet una cosa així".

Gaudí té poc a veure amb les seves anteriors interpretacions al Liceu, on va debutar el 2000-2001 amb Billy Budd, de Britten. Des d'aleshores ha tornat cada temporada amb Henry VIII, Oedipe, i Peter Grimes, successivament. "Els dubtes t'assalten en una estrena absoluta, on no tens referents. Queden qüestions per resoldre i, ja se sap, si preguntes a cinc catalans reps sis respostes", diu fent broma abans d'agrair el suport de tot l'equip i, en especial, de Guinjoan, Manuel Huerga, director escènic, i Josep Pons, que dirigirà l'Orquestra i els Cors del Liceu.


El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet