ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Natalia Gutman i Eliso Virsaladze: Menys és més

20/2/2003 |

 

'Ibercàmera'. Natàlia Gutman, violoncel. Eliso Virsaladze, piano. Obres de Beethoven, Chopin i Rakhmàninov. Palau de la Música, 12 de febrer del 2003.


El cicle Ibercàmera aposta per la música de cambra i acaba d'iniciar un cicle específic amb els egregis Quartets Borodin i Julliard, els Trios di Milano i Smetana o el Mutter/Harrel/Previn, sense deixar de programar-ne a la temporada gran, en què regnen els grans noms habituals com el format per Eliso Virsaladze i Natalia Gutman, que escoltàvem dimecres. Dues artistes predilectes d'aquestes temporades on la pianista georgiana ha actuat quatre cops i sis la deixeble de Rostropóvitx i esposa del gran violinista que va ser Oleg Kagan.
Va oferir un programa sense concessions (ni propines) integrat per les Dotze variacions sobre un tema de Judes Macabeu de Beethoven (1770-1827), la Sonata op. 65 de Chopin (1810-1849) i la immensa Sonata op. 19 de Rakhmàninov (1873-1943), tocada amb una correspondència fluida i espontània, perfecta de tan ajustada i amb una presència molt significativa del piano respectada pel violoncel. No debades Rakhmàninov, com els altres dos compositors, va ser un dels grans pianistes del seu temps.
El so de Natalia Gutman ha estat aquesta vegada tan poderós com sempre, tal vegada més eixut -perquè tocava amb un instrument que té a prova-, i el d'Eliso Virsaladze, incisiu i protagonista com sempre, i que consti que no ho dic en el sentit d'un piano propulsor, perquè a la seva il·lustre companya no la propulsa ningú. El resultat va ser una primera part de gran categoria, però freda i un xic dogmàtica, i una segona d'absolutament magistral, inspirades, totes dues, pels cabals d'expressivitat de la joia del repertori que és l'op. 19 que Rakhmàninov començava l'any 1901 immediatament després del celebèrrim Concert per a piano núm. 2. I que quedarà registrada a la memòria dels filocambrístics com un moment de la més alta temperatura romàntica juntament amb el Largo de la Sonata de Chopin.

Xavier Casanoves Danés
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet