7/3/2025 |
El Palau de la Música Catalana presenta els cicles estrella de la temporada 2025-26: Palau 100, Palau Òpera i Palau Grans Veus, amb un total de 21 concerts programats, més 6 concerts extraordinaris.
Palau 100, el cicle més emblemàtic del Palau, on es donen cita els més reconeguts directors, les formacions i els solistes internacionals del moment, oferirà 12 concerts més 5 d’extraordinaris, amb formacions de màxim nivell: Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Staatskapelle Dresden o Budapest Festival Orchestra, entre d’altres. Palau 100 acollirà alguns dels directors més aclamats del panorama musical, entre els quals Teodor Currentzis, Simon Rattle, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Iván Fischer o Zubin Mehta. També acollirà intèrprets excepcionals, com les violinistes Anne-Sophie Mutter i Janine Jansen; els pianistes Yuja Wang i Seong-Jin Cho, i el violoncel·lista Kian Soltani, així com les veus d’Eleonora Buratto, Elina Garanča, Benjamin Bernheim i Michele Pertusi.
L’objectiu d’aquest cicle és acostar les formacions i figures més rellevants del circuit musical internacional al públic de casa nostra amb una selecció de concerts que esdevenen punt de trobada amb l’excel·lència, ja que cada concert resulta un esdeveniment únic i excepcional. , Amb un repertori variat, el cicle seguirà reivindicant aquesta nova temporada compositors menys habituals a les grans sales de concerts, com són Anton Bruckner i Jean Sibelius, alhora que mantindrà en la seva programació altres compositors imprescindibles d’aquest cicle, com Ludwig van Beethoven o Piotr Ílitx Txaikovski, entre d’altres.
La temporada 2025-26 de Palau 100 oferirà, doncs, un viatge musical des de la música del Renaixement, amb obres de Giovanni Pierluigi da Palestrina, passant pel Romanticisme, amb Chopin, Schubert, Wagner o Beethoven, fins al segle XX, tot donant veu a Stravinsky i Ravel, per esmentar-ne alguns.
El cicle Palau Grans Veus portarà una temporada més algunes de les veus líriques més destacades del moment en un total de 6 concerts amb les actuacions de Piotr Beczała, Sondra Radvanovsky, Julia Lezhneva, Benjamin Appl, Xavier Sabata i Julia Kleiter.
I el cicle Palau Òpera estrenarà la seva cinquena temporada amb l’objectiu d’acostar l’òpera barroca al públic del Palau, en format de concert o semiescenificat, en un entorn de proximitat idoni per les característiques de la sala modernista, sempre amb una gran qualitat. Aquesta temporada oferirà 3 concerts i 1 d’extraordinari, amb Il Mitridate Eupatore de Scarlatti, Alcina i Giulio Cesare de Händel i Orfeo ed Euridice de Gluck.
L’Orfeó Català debutarà a Los Angeles amb Gustavo Dudamel
Un dels projectes més destacats la temporada vinent serà el viatge de l’Orfeó Català a Los Angeles, ciutat on debutarà amb el prestigiós director Gustavo Dudamel i la formació que dirigeix, l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, LA Phil, per interpretar la Missa solemnis de Beethoven juntament amb el Cor de Cambra del Palau. Precisament ahir, 6 de febrer, LA Phil va presentar la nova temporada 2025-26 amb esment especial d’aquest concert, que s’esdevindrà els dies 20, 21 i 22 de febrer de 2026 i en el qual també participaran com a solistes la soprano Pretty Yende, la mezzosoprano Sarah Saturnino, el tenor Seokjong Baek i el baix Nicholas Brownlee.
La Missa solemnis és una obra monumental composta per Ludwig van Beethoven entre els anys 1819 i 1822, en una etapa de la seva vida marcada per la sordesa i una profunda introspecció espiritual. Considerada pel mateix Beethoven una de les seves millors obres, destaca per la profunditat i complexitat musical, i reflecteix la seva visió intricada de l’existència, tot consolidant-se com una de les grans fites del seu catàleg, al costat de la Novena Simfonia.
L’Orfeó Català té un vincle especial amb aquesta obra de gran exigència tècnica, ja que el primer enregistrament que consta de la Missa solemnis és d’un enregistrament de l’Orfeó Català l’any 1927.
Palau 100 temporada 2025-26
Anne-Sophie Mutter inaugurarà la temporada amb Yefim Bronfman i Pablo Ferrández
La temporada de Palau 100 s’inaugurarà el 20 d’octubre amb un concert extraordinari de la violinista Anne-Sophie Mutter actuant en formació de trio juntament amb el pianista Yefim Bronfman i el violoncel·lista Pablo Ferrández, actualment un dels solistes internacionals més rellevants i que va ser Beca Pau Casals i Echo Rising Star 2020 proposat pel Palau. Interpretaran dos dels trios més famosos de la història: el Trio núm. 6, en Si bemoll major, op. 97, “Arxiduc” de Beethoven i el Trio en La menor, op. 50 de Txaikovski.
Tornarà al Palau Teodor Currentzis amb la seva formació, musicAeterna
L’endemà, 21 d’octubre, tornarà una temporada més al Palau Teodor Currentzis, director conegut pel seu enfocament únic de la música clàssica i a la recerca de l’autenticitat. De Currentzis destaca la capacitat de captivar el públic amb interpretacions emocionants i dinàmiques, i és considerat un enfant terrible del panorama musical actual per unes versions que no deixen indiferent a ningú. Dirigirà musicAeterna, formació que ell mateix va fundar i de la qual és director musical.
Herreweghe dirigirà dos concerts de Simfonies de Beethoven
Si la temporada 2024-25 el Palau iniciava una sèrie de concerts monogràfics dedicats a Beethoven amb Philippe Herreweghe al capdavant de l’Orchestre des Champs Élysées, aquesta temporada 2025-26 s’hi donarà continuïtat amb dos concerts més, tots dos extraordinaris. Així, el 23 d’octubre el director belga presentarà dues de les Simfonies més conegudes del geni de Bonn després de la Novena, com són la Simfonia núm. 5, en Do menor i la Simfonia núm. 6, “Pastoral”. El 5 de febrer serà el torn de la Simfonia núm. 2, en Re major i la Simfonia núm. 8. El programa inclourà també el Concert per a piano núm. 4, en Sol major de Beethoven.
La Royal Philharmonic Orchestra de Londres actuarà amb Mao Fujita
La setmana següent, el 27 d’octubre, el Palau acollirà la Royal Philharmonic Orchestra de Londres, amb el pianista japonès Mao Fujita, i la direcció de Vasily Petrenko. El programa proposat inclou un dels grans concerts per a piano de tots els temps, com és el Concert per a piano, en La menor, op. 16 d’Edvard Grieg. En completarà el repertori Vida secreta d’Albert Guinovart i la Simfonia núm. 2, en Re major, op. 43 de Sibelius.
Maxim Vengerov tornarà al Palau amb l’Orquestra Filharmònica de Tòquio
Una altra gran formació, en aquest cas l’Orquestra Filharmònica de Tòquio, pujarà a l’escenari del Palau el 6 de novembre en un concert que dirigirà el coreà Myung-Whun Chung i que tindrà un dels més reconeguts violinistes de la seva generació, Maxim Vengerov, intèrpret amb una carrera que inclou múltiples gravacions i premis de prestigi. Entre aquestes gravacions, una de les més destacades és la del Concert per a violí orquestra, en Re major, op. 35 de Txaikovski, que formarà part del programa d’aquest concert i que es complementarà amb La consagració de la primavera de Stravinsky a la segona part.
L’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i Simon Rattle el 21 de novembre
Seguint el format de grans simfonies, vindrà un dels concerts estrella de la temporada. Serà el 21 de novembre i portarà a l’escenari modernista una de les millors orquestres del món, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, que en la seva història ha tingut directors com ara Rafael Kubelík (anys 1961-1981) i Lorin Maazel (etapa 1993-2002). El Palau n’acollirà el titular actual, Simon Rattle, i un programa amb una de les simfonies més populars de Bruckner, la Simfonia núm. 7, en Mi major, WAB 107 i la rapsòdia per a orquestra Taras Bulba de Leoš Janáček.
Yuja Wang, la Mahler Chamber Orchestra i obres de Chopin i Ligeti
Palau 100 iniciarà l’any 2026 amb un concert fora d’abonament el 14 de gener protagonitzat per la pianista xinesa Yuja Wang, que tornarà al Palau amb la internacional Mahler Chamber Orchestra, sota la direcció de Fabien Gabel. Oferiran el Concert per a piano i orquestra de György Ligeti i el Concert per a piano núm. 2, en Fa menor, op. 21 de Frédéric Chopin. Aquesta segona obra la dirigirà la mateixa Yuja Wang des del piano. Completaran el repertori de la vetllada dos ballets: Pulcinella d’Igor Stravinsky i Idomeneo de Mozart.
El prestigiós flautista Emmanuel Pahud amb l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart
El 21 de gener l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart, dirigida per François-Xavier Roth, juntament amb un dels flautistes de més prestigi i més reconeguts del món, Emmanuel Pahud, interpretaran el Concert per a flauta núm. 1, en Sol major, KV 313/285c de Mozart. En programa també dues obres de compositors francesos: Claude Debussy i el seu Prélude à l’aprés-midi d’un faune, i de Maurice Ravel Daphnis et Chloé, M. 57
La London Symphony Orchestra i el pianista coreà Seong-Jin Cho amb programa de Chopin i Rakhmàninov
El 17 de febrer serà el torn de la London Symphony Orchestra, que tindrà un dels seus principals directors convidats, l’italià Gianandrea Noseda, i el jove pianista coreà Seong-Jin Cho, considerat un dels més brillants de la seva generació. Oferiran un programa que inclou el Concert per a piano núm. 2 de Chopin, el Divertiment sobre el ballet ‘El petó de la fada’ i la Simfonia núm. 1, en Re menor, op. 13 de Serguei Rakhmàninov.
Zubin Mehta, al Palau amb la West-Eastern Diven Orchestra
L’endemà, 18 de febrer, està previst que torni a l’escenari modernista un dels directors més prestigiosos dels segles XX i XXI, el mític Zubin Mehta, en aquesta ocasió amb la West-Eastern Divan Orchestra. Aquesta formació, fundada per Daniel Barenboim i el pensador palestí Edward Said, va néixer amb l’objectiu de promoure la convivència i el diàleg intercultural entre joves músics de diverses procedències, especialment d’Israel, Palestina i altres països àrabs, per esdevenir punt de trobada i de pau, una missió que manté viva avui dia. Oferiran un concert amb programa Schubert, de qui interpretaran la Simfonia núm. 9, en Do major, D. 944, “la Gran”, i de Beethoven, la Simfonia núm. 6, en Fa major, op. 68, “Pastoral”.
Tornen al Palau els Balthasar Neumann Chor & Orchester amb Lionel Sow
També es retrobaran amb el públic del Palau les formacions de Thomas Hengelbrock, els Balthasar Neumann Chor & Orchester, en aquesta ocasió amb el director Lionel Sow en un concert l’11 de març. Presentaran repertori del renaixentista Giovanni Pierluigi da Palestrina, Sicut cervus, i obres que han seguit aquest corrent estilístic, com és la versió de Johann Sebastian Bach de la Missa sine nomine de Palestrina. També es podrà sentir Sicut cervus del contemporani Luca Donati, una reinterpretació moderna del text que musicava Palestrina quatre segles abans. Completarà el programa la Missa núm. 2, en Mi menor de Bruckner, una obra de molta exigència per al cor.
L’Orquestra Simfònica d’Islàndia i la seva titular, Eva Ollikainen, en concert amb el violoncel·lista Kian Soltani
El concert següent de Palau 100, el 18 de març, suposa una cita amb l’Orquestra Simfònica d’Islàndia, dirigida per la batuta titular, Eva Ollikainen, i amb el violoncel·lista Kian Soltani, solista del Concert per a violoncel i orquestra en Mi menor, op. 85 d’Edward Elgar. També interpretaran Archora, obra de la compositora islandesa Anna Thorvaldsdottir estrenada durant els BBC Proms 2022, així com La filla de Pohjola de Sibelius i la Suite de ‘L’ocell de foc’ (1919) de Stravinsky.
Les quatre estacions de Vivaldi amb Janine Jansen i Camerata Salzburg
També amb solista, en aquest cas de violí, serà el concert del 29 d’abril, concretament la neerlandesa Janine Jansen, una de les intèrprets més prestigioses actualment, reconeguda per la seva sensibilitat i una tècnica excepcional. Des del violí dirigirà la Camerata Salzburg en la interpretació d’una obra de referència i àmpliament coneguda: Les quatre estacions de Vivaldi.
Daniele Gatti dirigirà la Staatskapelle Dresden amb un Requiem de Verdi en què participarà l’Orfeó Català
Un dels concerts més esperats de la temporada 2025-26 serà sens dubte el del 19 de maig, amb la Staatskapelle Dresden, que vindrà al Palau amb el seu director, Daniele Gatti, una de les figures principals del panorama simfònic i operístic internacional, distingit per la seva profunditat interpretativa i gran versatilitat estilística, en un concert amb l’actuació també de l’Orfeó Català. Oferiran el Requiem de Verdi acompanyats d’un elenc de veus solistes de primer nivell: la soprano Eleonora Buratto, la mezzosoprano Elina Garanča, el tenor Benjamin Bernheim i el baix Michele Pertusi.
El concert amb l’OBC serà dirigit per Stephanie Childress i inclourà una obra d’homenatge a Gaudí, en el centenari de la seva mort
El 22 de maig arribarà el concert amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la qual el Palau col·labora cada any, en aquesta ocasió sota la batuta de la directora convidada principal de l’OBC, Stephanie Childress. En l’any en què se celebrarà el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, oferiran la “Fantasia del trencadís” de l’òpera Gaudí de Joan Guinjoan, juntament amb Les illes Medes, una de les obres simfòniques més rellevants de Juli Garreta; i també, D’un soir triste de Lili Boulanger i la Simfonia núm. 1 de Sibelius. Concert amb caràcter d’extraordinari.
Iván Fischer portarà al Palau la Budapest Festival Orchestra amb un programa Schumann i Wagner
Tancarà el cicle Palau 100 una altra gran formació internacional, la Budapest Festival Orchestra, creada l’any 1983 i definida com una de les millors orquestres de recent creació. Tornarà al Palau amb el director fundador, Iván Fischer, en un concert amb dues obres de grandiositat expressiva i profunda càrrega emocional, la Simfonia núm. 3, en Mi bemoll major, op. 97, “Renana” de Robert Schumann i l’escena final de l’acte III de La valquíria de Richard Wagner.
Palau Grans Veus
Benjamin Appl homenatjarà Fischer-Dieskau en el centenari del seu naixement
El cicle Palau Grans Veus s’iniciarà el 13 de novembre amb el baríton Benjamin Appl commemorant el centenari del naixement d’un dels grans referents del lied alemany, Dietrich Fischer-Dieskau, de qui Appl va ser l’últim deixeble. L’acompanyarà el pianista James Baillieu en un recital en què interpretaran obres de Bach, Borodín, Brahms i Debussy, entre d’altres.
Julia Lezhneva tornarà al Palau amb Il Giardino Armonico
El 10 de març actuarà al Palau la soprano Julia Lezhneva i l’orquestra Il Giardino Armonico, sota la direcció de Giovanni Antonini. Coneguda per la seva veu cristal·lina i una tècnica refinada, Lezhneva és actualment una de les intèrprets més destacades del repertori barroc.
Piotr Beczała oferirà un recital d’àries d’òpera i cançons
El 13 d’abril la cita és amb un dels més reconeguts tenors de l’actualitat, el polonès Piotr Beczała, que compartirà escenari amb la pianista Sarah Tysman per interpretar un programa format per àries d’òpera i cançons.
Debutarà al Palau la reconeguda soprano Sondra Radvanovsky
Per primera vegada actuarà al Palau la soprano Sondra Radvanovsky, distingida per la potència vocal i profunditat interpretativa. Serà el 21 d’abril, al costat del pianista Anthony Manoli en una vetllada dedicada a àries d’òpera i cançons.
Xavier Sabata presentarà un programa de gran intensitat
L’11 de maig arribarà al Palau el contratenor català Xavier Sabata, que presentarà un programa titulat Furioso: fury, madness and virtuosity of a baroque hero, acompanyat per l’ensemble Le Concert de l’Hostel Dieu, sota la direcció de Franck-Emmanuel Comte. Interpretaran obres de Vivaldi, Steffani, Porpora i Händel.
Julia Kleiter actuarà amb el pianista Julius Drake
Tancarà aquest cicle una de les més reconegudes cantants de lied dels nostres dies, la soprano Julia Kleiter, amb el pianista Julius Drake. En coproducció amb l’Associació Franz Schubert, el recital serà l’1 de juny, centrat en obres de Schumann, Korngold i Wagner.
Palau Òpera
El Palau i Vespres d’Arnadí recuperen una òpera d’Alessandro Scarlatti
El cicle s’inaugurarà el proper 15 d’octubre amb la representació en versió de concert de l’òpera Il Mitridate Eupatore d’Alessandro Scarlatti. El Palau recuperarà així una obra poc programada a les sales europees, però avui dia considerada una de les millors d’aquest compositor. Es tracta d’una proposta de Dani Espasa que ell mateix dirigirà al capdavant de la seva formació, Vespres d’Arnadí, amb un repartiment excepcional, encapçalat per les sopranos Anna Devin i Marie Lys, la mezzosoprano Ann Hallenberg, la contralt Sonja Runje, el contratenor Paul-Antoine Bénos-Djian i el baríton Josep-Ramon Olivé.
Jaroussky dirigirà l’Alcina de Händel
El següent concert del cicle serà el 9 de novembre amb la versió en concert d’Alcina de Georg Friedrich Händel, una de les òperes més fascinants del repertori barroc. La prestigiosa formació Ensemble Artaserse, sota la direcció del contratenor Philippe Jaroussky, donarà vida a aquesta obra mestra, amb un repartiment molt interessant, amb les sopranos Kathryn Lewek i Lauranne Oliva, el contratenor Carlo Vistoli, el tenor Zachary Wilder i el baix Nicolas Brooymans.
Cecilia Bartoli farà d’Orfeo a Orfeo ed Euridice de Gluck
El 25 de novembre arribarà al Palau el concert extraordinari d’aquest cicle, Orfeo ed Euridice de Christoph Willibald Gluck. Aquesta versió de concert tindrà com a gran protagonista la mezzosoprano Cecilia Bartoli, una de les figures principals de l’escena operística internacional, que hi assumirà el rol d’Orfeo. L’acompanyament serà a càrrec de la formació Les Musiciens du Prince-Monaco, sota la batuta de Gianluca Capuano, en un concert que al llarg de la temporada farà gira per diferents ciutats europees.
Sabine Devielhe serà Cleopatra a l’òpera Giulio Cesare de Händel
El 15 de febrer de 2026 es clourà el cicle amb la versió de concert de Giulio Cesare de Georg Friedrich Händel, una de les òperes barroques més aclamades. L’orquestra especialitzada en música antiga Il Pomo d’Oro, dirigida pel seu titular, Francesco Corti, donarà vida a aquesta obra amb un repartiment d’alt nivell, format per la soprano Sabine Devieilhe, la mezzosoprano Sophie Rennert, la contralt Beth Taylor, i els contratenors Yuri Minenko, Jakub Józef Orliński i Marco Saccardin.
ENTRADES I ABONAMENTS
A partir de dilluns vinent, 10 de març, arrenca el període de renovació i venda de nous abonaments dels tres cicles presentats (Palau 100, Palau Grans Veus i Palau Òpera). El Palau ofereix tarifes especials d’abonament per a menors de 35 anys i persones amb diversitat funcional.
Catclàssics