28/2/2025 |
https://www.ara.cat/cultura/musica/stravinski-tenia-rao-cal-mes-presencia-juli-garreta-als-teatres-auditoris-catalans_1_5299815.html
La GIO Symphonia ofereix a Girona i Barcelona el concert 'Més Garreta!', que dona el tret de sortida a la commemoració de l'Any Garreta.
Juli Garreta (Sant Feliu de Guíxols, 1875-1825) és un dels compositors catalans més importants de la història de la música. Hereu dels grans mestres del Romanticisme europeu, va compondre una cinquantena d'obres de música simfònica i de cambra, exhibint sempre un do exquisit per la creativitat melòdica i un gran domini de l'orquestració. Unes qualitats que també va traslladar a la vuitantena de sardanes que va escriure, totes de gran nivell i molt originals, claus per elevar la qualitat i la riquesa de la música per a cobla. Aquest 2025 la Generalitat celebra l'Any Garreta, coincidint amb la doble efemèride del 150è aniversari del naixement del compositor i el centenari de la mort.
Dona el tret de sortida a l'any d'homenatge el concert Més Garreta!, que es presentarà diumenge 2 de març a l’Auditori de Girona i el dimarts 4 de març al Palau de la Música Catalana, de la mà de la GIO Symphonia, sota la batuta del seu titular, Francesc Prat. El títol del concert fa referència a l’expressió espontània que va exclamar Ígor Stravinski el 1924 al descobrir l'obra del mestre guixolenc, fascinat per la seva escriptura, reclamant més presència de la seva obra en els teatres d’arreu. Una petició que, coincidint amb l'efemèride d'aquest any, Francesc Prat fa extensible en l'actualitat: "Juli Garreta és fonamental perquè a Catalunya, a finals del segle XIX, a diferència de França o Alemanya, no teníem cap referent musical propi. I 150 anys després és a partir d'autors com Garreta que hem construït el corpus estètic i la nostra cultura musical", explica Prat. I continua: "Que no hagi de ser Stravinski qui ens digui que Garreta és molt bo, cal que ens ho comencem a creure nosaltres mateixos perquè, si tractem així els nostres referents i musicals, apaga y vámonos, i ho dic expressament en castellà".
De Garreta, l'orquestra gironina interpretarà Impressió II, la seva primera composició orquestral, del 1907, a més de la transcripció simfònica, arranjada pel mateix compositor, del jovial tercer temps rimat de la Sonata en do major per a piano, titulat Sardana. Igualment, s'estrenarà la versió simfònica de la Romança per a violí i piano, que Albert Guinovart ha adaptat en format simfònic, amb el violinista Joel Bardolet com a solista.
Wagner, Beethoven i Albéniz, acompanyants de luxe
Les tres obres de Garreta s'intercalaran amb l'èpica obertura Coriolà, de Beethoven, i l'Idil·li de Siegfried, de Wagner, dos dels seus grans referents (juntament amb Richard Strauss), per tal de mostrar la influència de la tradició simfònica germànica en el compositor de Sant Feliu de Guíxols. El programa també vol situar l'obra de Garreta en el context musical de l'època i sonarà el cant espanyol d'Albéniz, Córdoba, en l'arranjament orquestral del mateix Guinovart.
A Barcelona, a més de les peces simfòniques, el concert comptarà amb l’escriptor Jordi Lara, autor de la novel·la Una màquina d'espavilar ocells de nit (2008), sobre el món de la cobla, que té un capítol dedicat expressament a Garreta, del qual el mateix Lara llegirà alguns fragments entre peça i peça. "És realment un gran compositor, però també era un autor molt desconegut, amb una colla de misteris al seu voltant. La gent es preguntava com pot ser que aquest músic, que era rellotger i vivia a Sant Feliu de Guíxols, fascinat pel mar i les Gavarres, sense haver estudiat mai harmonia ni orquestració, només llegint amb molta intuïció les partitures de Wagner i Strauss, pogués arribar a compondre aquelles obres tan meravelloses", explica Lara.
El doble concert de la GIO Symphonia precedirà la inauguració oficial de l’Any Garreta, que se celebrarà al Palau de la Música el dimecres 12 de març, el dia exacte del naixement. L'acte comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, i servirà per presentar tots els concerts de la commemoració.
Aniol Costa-Pau
Ara